Megijedtek az amerikai légitársaságok

A legnagyobb amerikai légifuvarozók kedden aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amelyben szövetségi kölcsönökhöz folyamodnak, hogy ezáltal át tudják vészelni a koronavírus-járványt. A United Airlines figyelmeztette az alkalmazottait, hogy lévén a fertőzés rohamos terjedése hatással van a foglalásokra, veszélybe került az állásuk a cégnél.

A United közölte: munkavállalói számítsanak arra, hogy már ezen a héten kényszerszabadságra küldhetik őket, mégpedig (első körben) egészen október 1-jéig. A légitársaság úgy véli, az utazási kedv mindaddig csekély marad, míg nem lesz egy széles körben elfogadott kúra vagy vakcina a Covid-19 betegség kezelésére. A légiiparnak addig semmi esélye talpra állni.

A hírre az amerikai légitársaságok részvényei 5 százalékkal estek kedden. A United esetében a csökkenés 7,6 százalékos volt.

Noha az utazási kedv az elmúlt két hónapban kissé megnövekedett az áprilisi mélyponthoz képest, a United most azt látja, hogy az emberek átfoglalják a következő hónapra vásárolt repülőjegyeket, elhalasztják az utazásokat, miután New York, New Jersey és Connecticut kijelentették, hogy a jelenleg vírusgócnak számító államokból érkező utasokat 14 napos karanténra kötelezik.

A visszaesés leginkább Newark-ban érzékelhető: július 1-jén a rövid távú nettó foglalások mindössze a tavalyi év azonos időszakában mért szint 16 százalékát tették ki. Savanthi Syth, a Raymond James elemzője szerint ez a tendencia valószínűleg nem csak a New York-i térség tekintetében mutatkozik meg.

Az amerikai légitársaságok igyekeznek ösztönözni a munkavállalókat, hogy fogadják el az önkéntes távozási csomagokat, hogy megakadályozzák több tízezer munkahely megszűnését ősszel, állításuk szerint azonban nem sok munkavállaló jelentkezik a július 15-ei határidő előtt. 

A fent említett szándéknyilatkozatot egyébként – amelyben egy 25 milliárd dolláros hitelcsomagot kérvényeznek az amerikai légiipar fellendítésére a CARES Act elnevezésű program (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act) keretein belül – a United mellett a Delta Air Lines, az Alaska Airlines, a JetBlue Airways és a Southwest Airlines írta alá. A program a koronavírus-járvány által előidézett egészségügyi, gazdasági és biztonsági problémákat kívánja orvosolni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »