Beindult a fenyegetőzés a hongkongi nemzetbiztonsági törvény kapcsán

Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba, miután Washington bejelentette, hogy beszünteti a fegyverek exportját Hongkongba a nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: „válaszul az Egyesült Államok elhibázott lépésére, Kína meg fogja tenni a szükséges ellenintézkedéseket saját nemzeti érdekeinek védelmére”. Csao hangsúlyozta, hogy a kínai törvényhozás által kedden elfogadott, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvény az ország belügye, ezért egyetlen másik országnak sincs joga beavatkozni. „Kína megfélemlítése sosem fog működni” – húzta alá a szóvivő.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn este, még a törvénytervezet megszavazása előtt jelentette be a fegyverek és egyéb katonai felszerelések hongkongi exportjának beszüntetését. A döntést az amerikai diplomácia vezetője országának nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva indokolta, hangsúlyozva, hogy „Washington többé nem tud különbséget tenni a Hongkongba, illetve a szárazföldi Kínába exportált ellenőrzött termékek között”.

Az amerikai kormányzat már több korlátozó intézkedést jelentett be a nemzetbiztonsági törvénytervezet május végi ismertetése óta. Donald Trump amerikai elnök és Mike Pompeo a múlt hónapban közölte, hogy visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket, az amerikai külügyminiszter pedig egy pénteki közleményében vízumkorlátozásokat jelentett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akik Washington szerint felelőssé tehetőek a hongkongi szabadságjogok megcsonkításáért. Erre válaszul Kína hétfőn közölte, hogy vízumkorlátozásokkal sújt amerikai tisztségviselőket Hongkong miatt, akik megítélése szerint „arcátlan magatartást tanúsítanak” hongkongi ügyekkel kapcsolatban.

A várhatóan július 1-jétől életbe lépő törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok amiatt találják aggályosnak, mert véleményük szerint tovább gyengítheti a város autonómiáját, amelyet Peking az „egy ország, két rendszer” elvének megfelelően szavatol a különleges közigazgatási státusú városnak azóta, hogy Hongkong 1997-ben visszakerült Kínához a brit gyarmati uralom alól. Peking mindazonáltal leszögezte, hogy a törvénytervezet csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe történő beavatkozását hivatott megakadályozni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »