Elfogadták a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvénytervezetet

A várakozásoknak megfelelően elfogadta a kínai parlament a múlt pénteken ismertetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet csütörtökön.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a kínai központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket.

A hongkongi kormányzat számára előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. A törvénytervezet ellen, amelynek fényében az Egyesült Államok többé nem tekinti Hongkongot autonóm területnek, ezrek vonultak utcára vasárnap az „egy ország, két rendszer” elve alapján különleges közigazgatási státusszal rendelkező városban.

  • Kapcsolódó cikkeink:
https://www.instagram.com/p/CAshLlAHcPZ/

Az új jogszabály tovább élesíti a konfliktust az Egyesült Államok és Kína között. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: Washington a kínai kormányzat lépései nyomán nem tartja többé autonóm területnek Hongkongot. Donald Trump amerikai elnök pedig még kedden azt ígérte, hogy „erőteljes” válaszlépéseket tesz, amennyiben a pekingi parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénytervezetet.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »