Nemsokára startol Kína saját fejlesztésű GPS-rendszere

Az utolsó műhold felküldésével Kína készen áll, hogy elindítsa saját navigációs rendszerét, és ezáltal teljes mértékben leváljon az Egyesült Államok technológiájáról.

Ez jelentős fejlődés, mivel biztosítja, hogy Kína katonai rendszerei online maradjanak egy, az USA-val való konfliktus esetén, ugyanakkor ez is része Peking azon törekvéseinek, hogy világszerte fokozza technológiai befolyását – nyilatkozták szakértők a CNBC-nek.

A kínai Beidou néven működő hálózat 30 műholdból áll, amelyek mind a navigációhoz, mind akár az üzenetküldéshez kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Versenytársa az amerikai védelmi minisztérium által (elsődlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett globális helymeghatározó rendszer (GPS).

“A kínai hadseregnek most már van egy olyan rendszere, amelyet az amerikai GPS-rendszertől függetlenül használhat” – mondta Andrew Dempster, az Australian Centre for Space Engineering Research igazgatója.

https://www.instagram.com/p/CBdSyQXAo4y/

A több évtizedes kínai fejlesztés hátterében az a félelem áll, hogy ha tartós konfliktus alakulna ki Washington és Peking között, az amerikaiak egyszerűen elvághatnák az ázsiai óriás hozzáférését a műholdas navigációs rendszerükhöz.

Kína a múlt héten tervezte útjára bocsátani az utolsó műholdat, azonban “műszaki problémák” miatt elhalasztották a kilövést – áll a Beidou hivatalos honlapján.

A rendszer befejezése része Kína azon tervének, miszerint minél előbb a világ vezető hatalma kíván lenni a technológia terén. “A Beidou-hálózat Peking külpolitikával kapcsolatos nagy ambícióinak jelképe” – fogalmazott ezzel kapcsolatban egy elemző, hozzátéve, hogy az ország Egy övezet, egy út (új selyemút) kereskedelmi infrastrukturális kezdeményezésével karöltve csak még tovább nő a kínai befolyás.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »