Véget érhet a Trump-korszak

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra vonatkozó legújabb statisztikák egyértelműen Joe Biden demokrata jelölt győzelmét vetítik előre Donald Trump republikánus elnökkel szemben. A The Economist a vasárnap kiadott legfrissebb statisztikái alapján azt valószínűsíti: 83 százalék, hogy Biden nyeri az elnökválasztást.

A demokrata párt színeiben induló politikus pillanatnyilag nem csupán a közép-nyugati államokban teljesít jobban – ezek legutóbb elősegítették Trump megválasztását -, hanem például Floridában és Arizonában is. Sőt mi több, még az olyan államokban is kétesélyes a dolog, amelyeket Trump 2016-ban könnyedén besöpört: ilyen Georgia, Texas, Iowa és Ohio.

Bár a demokraták óvatosan állnak ezekhez a számokhoz, lévén kísérteties a hasonlóság ahhoz, amit négy évvel ezelőtt Hillary Clinton esetében előrevetítettek, ez a modell nem azonos az akkorival.

Az interaktív statisztikák a The Economist oldalán érhetők el.

A CNN internetes oldalán fellelhető felmérések eredményei ugyanezt igazolják: az elmúlt két hétben végzett közvélemény-kutatások 7-14 százalékos előnyt mutatnak Biden javára – a 14 százalékos előnyt egyébként épp a CNN mérte, ami miatt az elnök neki is ment a csatornának egy harcias hangvételű Twitter-bejegyzés formájában.

És bár igaz, hogy még mindig csaknem öt hónap van hátra a november 3-ai elnökválasztásig – és addig elviekben akár fordulhat is a kocka, amire nem egyszer volt is már példa -, az amerikai történelem során inkább az a tendencia igazolódott be, hogy nem sok választó gondolta meg magát a júniusi felmérésekhez képest.

A helyzetet továbbá nem segítik Trump megosztó nyilatkozatai és Twitter-kirohanásai, illetve az sem, ahogy az elnök a koronavírus-járványt, valamint a George Floyd halálát követő tüntetés- (és káosz)sorozatot kezeli.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Trump 2016-ban is – minden várakozással ellentétben – nyerni tudott. Ráadásul a kérdés árnyaltabb, mert egyelőre senki sem tudja biztosan megjósolni, hogy egy olyan kérdés, mint a faji igazságtalanság hogyan fogja átrendezni a játszmát – különösen egy világjárvány és egy ijesztő gazdasági válság idején.

Mindenesetre egy dolog biztos: Trumpnak fel kell kötnie a gatyáját.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Economist / CNN / Instagram / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »