Véget érhet a Trump-korszak

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra vonatkozó legújabb statisztikák egyértelműen Joe Biden demokrata jelölt győzelmét vetítik előre Donald Trump republikánus elnökkel szemben. A The Economist a vasárnap kiadott legfrissebb statisztikái alapján azt valószínűsíti: 83 százalék, hogy Biden nyeri az elnökválasztást.

A demokrata párt színeiben induló politikus pillanatnyilag nem csupán a közép-nyugati államokban teljesít jobban – ezek legutóbb elősegítették Trump megválasztását -, hanem például Floridában és Arizonában is. Sőt mi több, még az olyan államokban is kétesélyes a dolog, amelyeket Trump 2016-ban könnyedén besöpört: ilyen Georgia, Texas, Iowa és Ohio.

Bár a demokraták óvatosan állnak ezekhez a számokhoz, lévén kísérteties a hasonlóság ahhoz, amit négy évvel ezelőtt Hillary Clinton esetében előrevetítettek, ez a modell nem azonos az akkorival.

Az interaktív statisztikák a The Economist oldalán érhetők el.

https://www.instagram.com/p/CBdcK_On68H/

A CNN internetes oldalán fellelhető felmérések eredményei ugyanezt igazolják: az elmúlt két hétben végzett közvélemény-kutatások 7-14 százalékos előnyt mutatnak Biden javára – a 14 százalékos előnyt egyébként épp a CNN mérte, ami miatt az elnök neki is ment a csatornának egy harcias hangvételű Twitter-bejegyzés formájában.

És bár igaz, hogy még mindig csaknem öt hónap van hátra a november 3-ai elnökválasztásig – és addig elviekben akár fordulhat is a kocka, amire nem egyszer volt is már példa -, az amerikai történelem során inkább az a tendencia igazolódott be, hogy nem sok választó gondolta meg magát a júniusi felmérésekhez képest.

A helyzetet továbbá nem segítik Trump megosztó nyilatkozatai és Twitter-kirohanásai, illetve az sem, ahogy az elnök a koronavírus-járványt, valamint a George Floyd halálát követő tüntetés- (és káosz)sorozatot kezeli.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Trump 2016-ban is – minden várakozással ellentétben – nyerni tudott. Ráadásul a kérdés árnyaltabb, mert egyelőre senki sem tudja biztosan megjósolni, hogy egy olyan kérdés, mint a faji igazságtalanság hogyan fogja átrendezni a játszmát – különösen egy világjárvány és egy ijesztő gazdasági válság idején.

Mindenesetre egy dolog biztos: Trumpnak fel kell kötnie a gatyáját.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Economist / CNN / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »