Szociális alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány

Spanyolországban június 15-től igényelhető a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem (IMV), amelynek bevezetéséről pénteki ülésén döntött a kormány. Az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona – lakóingatlanát nem számolva – nem éri el a 16.614 eurót, többszemélyes háztartás esetén pedig a 46.146 eurót.

„Történelmi nap a mai demokráciánk számára, egy új szociális jog született” – fogalmazott a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Pablo Iglesias, szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes. A politikus elmondta: a koronavírus-járvány súlyosbította a szegénységben élők helyzetét, ezért vált sürgetővé, hogy a koalíciós pártok felgyorsítsák az alapjövedelem bevezetését, amelyet a kormányprogramban vállaltak még az év elején.

Ismertetése szerint az alanyi jogon járó alapjövedelmet háztartásonként határozták meg, 12 típust megkülönböztetve. Egyszemélyes háztartás esetében az alapjövedelem 472 euró lesz, amit az igénylő teljes összegben megkap, ha nincs semmilyen bevétele, míg ha például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól.

A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró. A gyermekeiket egyedül nevelők emellett további 100 eurós kiegészítésre számíthatnak.

Pablo Iglesias hangsúlyozta: az alapjövedelem összeegyeztethető a munkából származó bevételekkel, így elkerülhető a „szegénységcsapda”, hogy a rászorulónak választania kelljen a munka és támogatás között.

Alapjövedelemre a 23 és 65 év közötti korosztály jogosult, illetve 18 éves kortól az, aki kiskorú gyermeket nevel. Külföldi állampolgár esetében az igénylés feltétele legalább egyéves érvényes tartózkodási engedély.

A várhatóan szombaton hatályba lépő jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona – lakóingatlanát nem számolva – nem éri el a 16.614 eurót . Többszemélyes háztartás esetén ezt az összeget 46.146 euróban határozták meg.

José Luis Escrivá, társadalombiztosításért felelős tárcavezető elmondta: 850 ezer háztartást, összesen 2,3 millió embert érhet el a támogatás, 30 százalékuk gyerek. Az első 100 ezer igénylő már június végén megkaphatja a juttatást. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

„Az lesz a siker, ha minél több embert kimentünk az extrém szegénységből” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy arra számítanak: 80 százalékkal csökkenthető a mélyszegénységben élők száma az alapjövedelemnek köszönhetően. A spanyol jegybank (Banco de Espana) márciusi jelentése szerint a lakosság csaknem negyedét, mintegy 12 millió embert veszélyezteti a szegénység kockázata a dél-európai országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »