Nem csupán a koronavírus terjedését akadályozták az óvintézkedések

A német háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják Németországban a bevezetett óvintézkedések.

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor – mondta Ulrich Weigeldt, a DH vezetője a Berliner Morgenpost című lap hétfői összeállítása szerint.

A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették: kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzések és a felső légúti megfázásos fertőzések száma is. Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást, illetve a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni – fejtette ki a szakember.

Az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni – mondta a háziorvosok érdekképviseletének vezetője, kiemelve: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni a beteg állapotát.

Hozzátette: azt is remélik, hogy a járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes – és így fertőzésveszéllyel járó – kapcsolatba kerülő embereknek lehetőleg mind meg kellene kapniuk az influenza elleni oltást – magyarázta Weigeldt.

Németországban nagyjából egy hónapja – május 10-e óta – tartósan 1000 alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az 500-as határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy olyan munkahelyekhez, ahol nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, esetleg más körülmények – például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet – kedveznek a vírus terjedésének.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »