Hollandia is jelentős GDP-visszaeséssel számol

Hollandiában idén 6,4 százalékkal eshet vissza a GDP, míg jövőre 2,9 százalékos, 2022-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedés várható – közölte a holland központi bank (DNB) hétfőn.

A visszaesést a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések okozzák, amelyek miatt eddig nem látott mértékben esett vissza a holland termelés és export, továbbá évek óta a legmagasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

A DNB szerint azonban, ha a járvány második hulláma miatt újra korlátozó intézkedéseket, lezárásokat kell bevezetni akár Hollandiában, akár máshol a világon, akkor az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságának még sötétebb kilátásokkal kell számolnia.

A DNB igazgatója, Olaf Sleipen azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy a 6,4 százalékos csökkenés már kétszerese a pénzügyi válság alatt bekövetkezett visszaesésnek. Hozzátette: sok bizonytalansággal kell számolni, a recesszió erőssége és mélysége, valamint a későbbi kilábalás egyelőre kiszámíthatatlan tényezőkön múlik.

„Az előjelek kedvezőtlenek. Legrosszabb esetben közel 12 százalékos visszaesés is előfordulhat, és a holland gazdaság legjobb reményeink szerint is csak 2023 után lesz képes ismét a járvány előtti szinten teljesíteni” – hangsúlyozta.

A bank előrejelzése szerint a háztartások idén várhatóan 7,6 százalékkal kevesebbet fognak költeni, míg a vállalatok közel 14 százalékkal csökkentik befektetéseiket, az export pedig majdnem 11 százalékkal csökken.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »