Oroszország szerint Kína nélkül semmi értelme kibővíteni a G7-csúcsot

Jó irányba mutat Donald Trump amerikai elnöknek az az elképzelése, hogy ki kellene bővíteni a G7 csoport következő csúcstalálkozójának részvevői körét, ám Kína részvétele nélkül nem lehet érvényt szerezni komoly nemzetközi kezdeményezéseknek – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden Moszkvában.

Zaharova szerint Moszkvában felfigyeltek Trump azon kijelentésére, miszerint az Egyesült Államokat, Kanadát, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Japánt egyesítő G7 a jelenlegi formájában „egy nagyon elavult országcsoport”, amely nem tükrözi kellőképpen a világ realitásait.

„Egyetértünk ezzel a megközelítéssel, álláspontunk jól ismert ezzel kapcsolatban. A világpolitika és -gazdaság kérdéseit nem lehet megoldani nyugati országok exkluzív klubjaiban. Ez az objektív valóság” – mondta.

A szóvivő a G20 csoportot – amelyben egyébként a G7-tagországok is képviseltetik magukat – és a BRICS-csoportot – amelyet Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkot – a nemzetközi együttműködés hatékonyabb keretének nevezte.

Trump hétfőn tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt arról az elképzeléséről, hogy Oroszország, Ausztrália, India és Dél-Korea vezetőit is meghívná a G7 csoport következő csúcstalálkozójára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn ezzel összefüggésben azt mondta, hogy Moszkvának több információra van szüksége a tanácskozással és annak menetrendjével kapcsolatban, hogy eldöntse, hogyan reagáljon a meghívásra.

A G8 csoportból a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás nyomán kizárt Oroszországnak a G7-csúcsra történő meghívásával kapcsolatban egyébként Nagy-Britannia, Kanada és az Európai Unió is egyet nem értését fejezte ki.

Peszkov keddi beszámolója szerint Putyin és Trump telefonbeszélgetése során nem esett szó az amerikai zavargásokról, mert az nem a kétoldalú kapcsolatok kérdése. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az Egyesült Államokban működő orosz külképviseletek szükség esetén a bajba jutott orosz állampolgárok védelmére kelnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »