Az EU frissítette a tiltólistán lévő légitársaságok jegyzékét

Az Európai Bizottság frissítette légiközlekedés-biztonságra vonatkozó, azon légitársaságokat felsoroló listáját, amelyekre működési tilalom vagy működési korlátozás vonatkozik az Európai Unió légterében. A listára többek között valamennyi Örményországban bejegyzett légitársaság felkerült, mégpedig az ország biztonsági felügyeleti képességeinek értékelése nyomán – közölte az uniós bizottság kedden.

Adina Valean közlekedési biztos elmondta, hogy az Európai Unió a legmagasabb szintű repülésbiztonságot kívánja biztosítani az unió légterében utazók számára. A listára került légitársaságok nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak.

A jegyzékbe vétel nemcsak hozzájárul az unió magas szintű repülésbiztonságának fenntartásához, hanem segíti az érintett légitársaságokat és a bejegyzésük szerinti országokat repülési szabványaik javításában – emelte ki.

A biztos közölte, hogy az örmény légifuvarozók listára vételéről szóló döntést az uniós repülésbiztonsági bizottság egyhangú véleménye alapján hozták meg. Az Európai Bizottság az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének támogatásával kész együttműködni Örményországgal az ország repülésbiztonságának javításában – tette hozzá.

A frissített lista 96 légitársaság számára tiltja az uniós légtér használatát. Tizenhat ország – Afganisztán, Angola (2 légitársaság kivételével), Örményország, Kongó (Brazzaville), a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Eritrea, Kirgizisztán, Libéria, Líbia, Moldova (3 légitársaság kivételével), Nepál, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone, valamint Szudán – 90 légitársasága esetében az indokolta a listába vételt, hogy az illetékes légiközlekedési hatóságok nem végeznek vagy nem végeztetnek megfelelő biztonsági ellenőrzést a gépek esetében. Hat légitársaságnál bizonyítottan súlyos biztonsági hiányosságok mutatkoznak. Ezek közé tartozik a venezuelai Avior Airlines, a suriname-i Blue Wing, az iráni Iran Aseman Airlines, az iraki Iraqi Airways, a nigériai Med-View Airlines és a zimbabwei Air Zimbabwe.

A listáról töröltek a Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kirgizisztánban, Líbiában, Nepálban és Sierra Leonéban bejegyzett, de már nem létező légifuvarozókat.

Három légitársaság esetében működési korlátozásokat vezettek be, ami azt jelenti, hogy a légifuvarozók csak meghatározott géptípusokkal repülhetnek az Európai Unió légterébe. Ezek közé tartozik a Comore-szigeteki Air Service Comores, az iráni Iran Air és az észak-koreai Air Koryo.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »