Felemás lett a friss amerikai munkanélküliségi adat

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma múlt héten 2,1 millió volt, ami még mindig rettenetesen magas szám a járvány előtti időszakban jellemző 2-300 ezres értékek mellett. A tartósan munkanélküli ellátásban részesülők száma viszont már csökkent a múlt héthez képest.

A Wall Street 2,05 milliós várakozásának nagyságrendileg megfelelő, 2,1 milliós munkanélküliségi adatot tettek közzé a múlt hétre vonatkozóan, ezzel a járvány kitörése óta már közel 41 millió amerikai munkája szűnt meg – legalább ideiglenesen.

A két héttel ezelőtti felülvizsgált adat 2,438 millió lett, így a múlt heti adat ehhez képest már némileg jobb lett. Egy másik mutató is arra utal, hogy az elbocsátási hullám csúcspontja már megvolt: a tartósan – ami ez esetben annyit jelent, hogy már legalább két hete – munkanélküli ellátásban részesülők száma 21,05 millióra csökkent a múlt heti közel 24 millióról.

A 3 milliós csökkenés azt mutatja, hogy a gazdaság újranyitásával párhuzamosan a munkaerőpiac is kezd éledezni.

A teljes cikk angol nyelven, a CNBC oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »