Törökország hétfőtől engedélyezi az országon belüli mozgást

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban június 1-től a koronavírus-járvány miatti intézkedések korábbi enyhítése ellenére lezárva tartott utolsó 15 tartomány – köztük Isztambul, Ankara és Izmir is – megnyílik a belföldi személyforgalom előtt.

A török államfő a kormányzat videokapcsolaton keresztül tartott ülését követő beszédében arra nem tért ki, hogy a szóban forgó 15 tartományra vonatkozó hétvégi kijárási tilalmakat fenntartják-e. Erdogan egyúttal közölte: az újabb rendelkezések értelmében a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentik. Hozzátette: a fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem majd két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében.

A török elnök szintén jelezte, hogy június 1-től bizonyos feltételekkel újranyithatnak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az útmenti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, valamint szabadtéri koncerteket is lehet tartani.

Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a „kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. A lazítások keretében már megnyitottak a bevásárlóközpontok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból 16, beleértve a turisták körében népszerű Antalya, Mugla és Aydin is.

Az Isztambul, Ankara és Konya város között közlekedő szuperexpressz most csütörtökön két hónap szünet után indult újra, bár a járatok igénybe vételéhez június 1-ig az egészségügyi igazoláson felül a tartományi kormányzók engedélye is szükséges.

160 ezer felett az esetszám

Erdogan beszéde után Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján tudatta a járvánnyal kapcsolatos csütörtöki mutatókat. A megosztott táblázatból kiderült, hogy az utóbbi 24 órában 1182 embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ami 147-tel több, mint szerdán. A fertőzöttek száma ezzel – a világon tizedikként – átlépte a 160 ezret, egészen pontosan 160 979-re nőtt. Az újonnan regisztrált esetek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen esett, de május 18. óta mégis inkább a stagnálás jeleit mutatja, 948 és 1186 között ingadozik.

A járvány halálos áldozatainak száma csütörtökön 30-cal 4461-re emelkedett. A halálozások napi száma ugyancsak stagnál, május 16. óta 23 és 44 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember vesztette életét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »