Várhatóan mégsem lesz olyan szigorú a brit karanténszabályozás

A legnagyobb turisztikai cégek és a parlament részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra annak érdekében, hogy a külföldről beutazókra júniustól tervezett karanténelőírás ne lépjen életbe.

Priti Patel brit belügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek. Csütörtökön azonban a brit utazási és szállodai ágazat legnagyobb cégeinek vezérigazgatói közös levelet intéztek a belügyminiszterhez, követelve a karanténelőírás tervének haladéktalan eltörlését.

Az aláírók között olyan patinás szállodák és utazási irodák vezetőinek neve szerepel, mint a Savoy, a Claridge’s, a Connaught, a Ritz, a Dorchester és a Mandarin Oriental, illetve az Abercrombie and Kent, a Scott Dunn, a Jules Verne és a Der Touristik. Közös levelük szerint a karanténelőírás terve „rosszul átgondolt”, és az intézkedés „jórészt úgyis betarthatatlan lenne”.

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a brit turisztikai és szállodai ágazatban négymillióan dolgoznak – ez a teljes brit alkalmazotti állomány 11 százaléka -, és a szektor állítja elő az éves brit hazai össztermék (GDP) 9 százalékát. A levél szerint a brit gazdaság nagy valószínűséggel súlyos recesszióba kerül a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, és a turisztikai és szállodaipari cégek már így is az előfoglalások esetenként 100 százalékának törlésével kénytelenek számolni. Ebben a helyzetben a kötelező beutazási karantén „a legutolsó dolog a világon”, amelyre az ágazatnak most szüksége van – fogalmaznak a közös felhívás aláírói.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kéthetes karantén vár arra, aki Nagy-Britanniába utazik

Nagy-Britanniában is “hiánycikk” az idénymunkás

Ugyancsak csütörtökön a londoni alsóház újonnan alakult repülésügyi szakbizottsága a brit polgári repülés hathatós támogatásának hiányát rótta fel a kormánynak és szintén a karanténtervek módosítását sürgette. A 40 képviselő – köztük a kormányzó Konzervatív Párt számos frakciótagja – alkotta bizottság Grant Shapps közlekedési miniszterhez írt levelében hangsúlyozta, hogy a brit polgári repülési ágazatnak központi szerepe lesz a válság utáni gazdasági kilábalásban.

A képviselők felszólították a kormányt arra, hogy ne válogatás nélkül alkalmazza a karanténelőírást, ehelyett teremtse meg a feltételeit annak, hogy az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők mentesüljenek a karanténszabály alól. Erre Boris Johnson miniszterelnök előző nap gyakorlatilag ígérettel felérő utalást tett.

Alsóházi meghallgatásán a kormányfő kijelentette: kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok a beutazók, akiknek hazájában a fertőződési ráta „legalább olyan jó”, mint Nagy-Britanniában.

A brit polgári repülés már eddig is súlyosan megszenvedte a koronavírus-járvány turisztikai hatásait. A legnagyobb brit fapados légitársaság, az easyJet éppen csütörtökön jelentette be, hogy 15 ezer fős alkalmazotti állományának 30 százalékát elbocsátja és csökkenti flottáját.

A British Airways a minap közölte, hogy 42 ezer alkalmazottja közül 12 ezret kénytelen elbocsátani, miután a Covid-19 járvány miatt gyakorlatilag összeomlott a légiforgalmi piac. A Virgin Atlantic 10 ezer alkalmazottja közül 3 ezernek mond fel, és kivonul a Heathrow utáni második legnagyobb londoni repülőtérről, Gatwickről.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »