Nagy-Britanniában is „hiánycikk” az idénymunkás

A brit környezetvédelmi miniszter szerint az új koronavírus okozta járvány miatt bezárt vállalatok kényszerszabadságon lévő alkalmazottai segíthetnének a földeken hamarosan elkezdődő gyümölcsszedési munkálatokban, mivel valószínűleg messze nem lesz elegendő külföldi idénymunkás e feladat elvégzésére.

George Eustice, aki a járványról szóló napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta vasárnap a Downing Streeten, elmondta: a brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

A miniszter közölte: a kormány a mezőgazdasági vállalkozásokkal együttműködve igyekszik olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek arra ösztönzik a korlátozó intézkedések miatt jelenleg nem működő egyéb üzleti vállalkozások kényszerszabadságra küldött dolgozóit, hogy vegyenek részt a gyümölcsszedési munkálatokban.

Eustice szerint az idénymunkások hiánya jelenleg még nem okoz problémát, mivel a szezon alig kezdődött el, de a kormány várakozása szerint júniusban már szükség lesz pótlólagos munkaerőre a földeken.

Olaszországban ugyanezt a problémát úgy tervezik orvosolni, hogy – tartózkodási engedéllyel és egészségügyi ellátással – az illegális bevándorlók olaszországi helyzetét rendeznék, és őket fognák ezután (főként) mezőgazdasági munkára.

Mindenekelőtt Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter sürgeti a munkaerő-toborzást, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt 270-350 ezer munkás tűnt el az olaszországi földekről, a déli és északi gyümölcsültetvényeken nyolcmillió mázsa termény vár leszedésre. A külföldi munkaerő többségét eddig idénymunkára Olaszországba érkező afrikai, valamint román és bolgár munkások képezték, akik azonban a járványhelyzet miatt eltűntek Olaszországból, vagy idén tavasszal nem tudtak célba érni.

Olaszország mezőgazdasági munkára fogná a migránsokat

A mezőgazdasági vállalkozások ugyanakkor igyekeznek kelet-európai munkaerőt is toborozni. Az egyik legnagyobb brit termelő, a Kelet-Angliában működő G’s Fresh a minap közölte, hogy külön bérelt repülőgépjáratokkal szállít Romániából idénymunkásokat nagy-britanniai telephelyeire. Az első, 150 romániai munkavállalót szállító repülőgép már meg is érkezett, és a cég júniusig további hat járatot tervez.

A brit mezőgazdasági szövetség (NFU) külön nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcstermés jelentős része a földeken fog elrohadni.

Az NFU becslése szerint a szektornak az idén 70 ezer idénymunkásra lenne szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására. A szervezet hangsúlyozta, hogy e munkavállalók nagyon nagy többsége hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezik.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »