Franciaország már 115 százalék feletti államadóssággal számol

A francia kormány újabb támogatásokkal, adókedvezményekkel, valamint a járulékfizetések átütemezésével tervezi támogatni a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatokat, ezért az GDP-arányos államadósság az év végére meg fogja haladni az eddig tervezett 115 százalékot is – jelezte vasárnap Gérald Darmanin költségvetési miniszter a Le Figaro című napilapnak adott interjúban.

Elmondása szerint a támogatások félmillió vállalkozást érintenek mintegy 3 milliárd eurós összegben, mégpedig az idegenforgalomban, az előadóművészetekben és a kulturális szférában, a vendéglátó- és szállodaiparban, valamint a sportban.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezdete óta a kormány már több gazdaságvédelmi intézkedést is bejelentett, létrehozott egy államilag garantált szolidaritási alapot az egyéni vállalkozóknak, illetve átvállalta a csökkentett munkaidőben dolgozók vagy a kényszerszabadságon lévők fizetését, ami eddig 450 milliárd euróba került a költségvetésnek.

Az intézkedések egyik következménye, hogy az év végére a francia államadósság meg fogja haladni a módosított költségvetésben tervezett GDP-arányos 115 százalékot – figyelmeztetett a tárcavezető, de pontos számot nem tudott mondani. A járvány előtt a kormány 100 százalék alatti adóssággal számolt.

„Az biztos, hogy az eladósodást választottuk, ami aggodalomra adhat okot, de a csőddel szemben, ami viszont katasztrofális lett volna” – hangsúlyozta Darmanin, aki kizárta, hogy az adósságtörlesztés érdekében adóemelést hajtsanak végre. A tárcavezető a megszorításokat sem tartja „ésszerűnek” akkor, amikor „a közegészségügy számára kell programot kidolgozni, emelni az ápolók fizetését és támogatni a gazdaságot”.

A francia kormány „a harmadik utat” választja, amely „bizalmat szavaz a gazdasági szereplőknek, és a növekedés majd megtermeli azt az összeget, amelyből az adósság visszafizethető” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elisabeth Borne környezetvédelmi és közlekedési miniszter eközben azt kérte a franciáktól, hogy inkább belföldön töltsék idei nyári szabadságukat. A kormány a jövő héten jelenti be, hogy júniusban megnyithatnak-e a vendéglátóhelyek a vírus által kevésbé veszélyeztetett megyékben.

A kijárási korlátozások csaknem két héttel ezelőtt kezdődött fokozatos feloldása óta vasárnap először emelkedett a kórházban ápoltak száma, mégpedig héttel (17 185-re), pedig április közepe óta már napról napra csökkent a kórházi betegek száma. Lélegeztetőgépen viszont tízzel kevesebben voltak vasárnap este, mint 24 órával korábban – számuk jelenleg 1655 a két héttel ezelőtti 2087-hez képest. A járvány kezdete óta 100 340-en kerültek kórházba, közülük 17 725-en voltak lélegeztetőgépen, míg 64 617-en gyógyultan távoztak. Halálozási adatokat a francia egészségügyi tárca csütörtök óta nem közölt – legközelebb a napokban fogják frissíteni az adatokat. Csütörtökig 28 289 áldozatot szedett a járvány Franciaországban.

Miközben a szakemberek egyre kevésbé tartanak a járvány második hullámától, az egészségügyi hatóságok még óvatosak, s úgy vélik, hogy a karantén feloldása után meg kell várni a legalább 14 napos lappangási idő lejártát; csak ezután lehet biztosabbat mondani. Az elmúlt két hétben 46 gócpontot tártak fel országszerte tömeges tesztelésekkel és a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával, ami a kormány szerint arra utal, hogy most már sikerült ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a járvány terjedését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »