Óvatosan zárták a hetet az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken. A befektetők attól tartanak, hogy a gazdaság a reméltnél lassabban heveri ki a koronavírus-járvány által okozott károkat, az aggodalmakat pedig tovább tetézi az amerikai-kínai feszültségek kiéleződése.

Londonban az FTSE-100 mutató 0,37 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,02 százalékos mínuszban zárt, míg a frankfurti DAX-index 0,07 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,34 százalékkal, Madridban pedig 0,17 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,01 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,11 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,02 százalékkal nőtt.

Pekingben csütörtökön jelentették be, hogy új nemzetbiztonsági törvényt vezetnek be Hongkongban, a világ egyik pénzügyi központjában. Hongkongi demokráciapárti törvényhozók a város alaptörvényének durva megsértését látják az új törvényben, amely szerintük Hongkong végét jelentheti.

Donald Trump amerikai elnök arra figyelmeztette Kínát, ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor Washington „nagyon erőteljes választ” ad rá. Előzőleg Trump elnök azzal vádolta meg Kínát, hogy rosszul kezelte a koronavírus-járványt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nap vesztesei között voltak az olaj- és bányaipari vállalatok, miután a nyersanyagárak jelentősen csökkentek, mert Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a kínai parlamenti ülésszak megnyitó napján tartott beszámolójában nem nevezett meg gazdasági növekedési célt az idei évre. A kínai vezetés hagyományosan az éves parlamenti ülésszakon határozza meg a bruttó hazai termékre vonatkozó, adott évi célszámokat, ám megfigyelők számítottak rá, hogy az idén a járvány következtében ez elmaradhat.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,53 százalékos, az S&P 500-as index 0,30 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,16 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken az amerikai-kínai feszültségek éleződése, illetve a kereslet várható növekedését övező kétségek miatt. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,94 százalékos mínuszban, 34,64 dolláron, a WTI pedig 3,60 százalékos veszteségben, 32,70 dolláron forgott kora este.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,42 százalékkal, 1732,43 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,57 százalékkal 1731,80 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0897 dollárt adtak, 0,48 százalékkal gyengült az euró.

A brit és az amerikai piacok hétfőn ünnep miatt zárva tartanak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »