Nyilvános nyomásgyakorlás az USA új, Kína elleni fegyvere

Ártalmas tevékenységgel vádolja Kínát az amerikai Fehér Ház szerda este nyilvánosságra került jelentése.

A 20 oldalas dokumentum – az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és a The New York Times című lap által idézett, neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő értékelése szerint – nem jelez elmozdulást a jelenlegi amerikai kormányzat Kínával kapcsolatos politikájában. A jelentés a tisztségviselő szerint inkább összefoglalja az amerikai álláspontot, legyen szó Kína Washington szerint „ragadozó” gazdaságpolitikájáról, katonai fejlesztéseiről, dezinformációs kampányairól, vagy az emberi jogi kérdésekben képviselt álláspontjáról.

A jelentés – utalva az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételére – leszögezi, hogy több mint 40 év múltán nyilvánvalóvá vált, „a korábbi amerikai megközelítés alábecsülte a Kínai Kommunista Párt elszántságát a gazdasági és politikai reformok kikényszerítésére Kínában”. Majd megállapítja, hogy az elmúlt két évtizedben a reformok lelassultak, megálltak, vagy visszájukra fordultak.

Kiderül az összeállításból az is: az amerikai kormányzatot nem érdekli, hogy „szimbolikus vagy látványos” diplomáciai lépésekkel kötelezze el magát Peking mellett.

„Amennyiben a csöndes diplomácia haszontalannak bizonyul, az Egyesült Államok megnöveli a nyilvános nyomásgyakorlást Kínára” – olvasható az összefoglaló elemzésben.

A dokumentum megemlíti, hogy Kína csak üres ígéreteket tett „ragadozó” gazdasági gyakorlata megszüntetésére, és az is csupán ígéret maradt, hogy felhagy a Washington szerint kormányzati irányítással végrehajtott kibertámadásokkal, amelyek során ipari-technológiai titkokat igyekeznek eltulajdonítani.

Kitér az elemzés arra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzata idején a kínai tisztségviselők leszámoltak a politikai ellenzékkel, bloggerekkel csakúgy, mint az aktivistákkal vagy jogászokkal. Ezen kívül szigorú cenzúrát vezettek be, nemcsak a sajtóban, hanem egyetemeken, nem kormányzati szervezeteknél és az üzleti szférában is. A másként gondolkodónak tartott embereket önkényesen elhurcolják, fogva tartják, megkínozzák – állítja az amerikai külügyi dokumentum.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt, szerdai sajtókonferenciáján Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: „a jelenlegi világjárványra összpontosító média elmulasztja észrevenni azt az összképet, amelyet a Kínai Kommunista Párt mutat”.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Kínát „1949 óta brutális önkényuralmi rendszer, kommunista rezsim” irányítja.  Emlékeztetett: az Egyesült Államokban évtizedeken keresztül úgy gondolták, „ez a rezsim a kereskedelem, a tudományos csereprogramok vagy a diplomácia révén egyre inkább olyanná fog válni, mint mi. De nem ez történt”.

Mint mondta, Washington „nagyon alábecsülte, hogy Peking milyen mértékben ellenséges a szabad nemzetekkel” akár ideológiailag, akár politikailag. „Az egész világ most ébred rá erre” – tette hozzá.

Szerdán az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy fejlett torpedók eladását hagyta jóvá Tajvannak: a 180 millió dolláros üzlet keretében nehéz torpedókat, cserealkatrészeket, teszt berendezéseket szállítanak Tajpejbe, a hivatalos közleményben szereplő indoklás szerint „a politikai stabilitás, a katonai egyensúly és a térség gazdasági fejlődése érdekében”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »