Az orlandoi élményparkok sem állnak egyhamar talpra a járvány után

A koronavírus-járvány az egész világgazdaságot súlyosan érintette, de talán a turizmus szenvedi el leginkább a negatív hatásokat. Arról szinte minden nap szólnak a hírek, hogy a légiközlekedési szektor szereplői az egész világon a túlélésért küzdenek, de kisebb közegeket nézve a floridai Orlando sem áll túl fényesen.

Itt található ugyanis a világ egyik leghíresebb élménypark kínálata, mely évi 75 millió látogatót vonzott a járvány előtt, akik évi 75 milliárd dollárt költöttek el olyan parkokban, mint a Disneyland, az Universal vagy a SeaWorld. Természetesen az egész környék üzleti modellje a látogatók kiszolgálására épült, így a parkok kényszerű bezárásával és a turizmus „nullázódásával” mindazok, akik a szektorban dolgoztak – szállodai alkalmazottak, pincérek, a parkok személyzete – és persze az őket alkalmazó vállalatok is bizonytalan jövő elé néznek.
⁠⠀
A távolságtartási szabályokat és az új takarítási, fertőtlenítési szabályokat az ilyen jellegű intézményekben meglehetősen nehéz betartani és tegyük hozzá – egy vidámparki látogatás nem arról szól, hogy felvesszük a maszkunkat és mindenkitől legalább kétméteres távolságot tartunk. Fentiekből következően ez a szektor az utolsók között lesz az újranyitási sorrendben.

Beszédes számok⁠⠀

A környékbeli hotelek kihasználtsága április elején 12,5%-os volt, 85%-ot zuhant az előző év azonos időszakához képest. Orange County – itt található Orlando – turisztikai adóbevétele a becslések szerint 31%-kal fog csökkenni. Összehasonlításképpen: a szeptember 11-i terrortámadás után 12% volt a csökkenés mértéke, a 2007-2009 közötti pénzügyi válság során pedig 15%-os.
⁠⠀
A munkanélküliségi ráta, ami februárban 2,9%-os volt, év végén várhatóan 10,1%-os lesz és valószínűleg csak 2023 elején éri el újra a járvány előtti szinteket. Persze csak akkor, ha sikerül valahogy kikecmeregni a mostani válságból.
⁠⠀
Simone Kuska, a független Florida Hotel and Conference Center értékesítési és marketing igazgatója szerint a cégük havi 1 millió dollárt veszít a kieső bevételek miatt.⠀
⁠⠀
“Itt voltam a 9/11-nél, itt voltam a 2008-as recessziónál, de ez rosszabb bárminél, amit eddig láttam.” – nyilatkozta.

https://www.instagram.com/p/CAa1JM9giEM/

Forrás: WSJ / Kitekintő / Instagram

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »