Trump ultimátumot adott a WHO-nak

Donald Trump amerikai elnök levelet küldött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjének, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy véglegesen felfüggeszti a szervezetnek folyósított amerikai hozzájárulást.

Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. „A levél önmagáért beszél” – fogalmazott.

A levélben Trump felidézte, hogy miért függesztette fel április 14-én átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására, valamint arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére. Korábban egyébként „Kína bábjának” titulálta az ENSZ egészségügyi testületét.

Az elnök egyúttal leszögezte, hogy ha a WHO harminc napon belül nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Forrás: MTI / BBC / Twitter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »