Rekordmélységbe zuhant az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján áprilisban rekordalacsony szintre esett vissza az euróövezeti feldolgozóiparban a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index.

Áprilisban az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról.

A járványügyi korlátozások következtében áprilisban elért 33,4 pont a valaha mért legalacsonyabb érték a nyilvántartás 1997 júniusi kezdete óta, beleértve a globális gazdasági és pénzügyi válságot követő 2009-es visszaesést is. A havi csökkenés mértéke is a legnagyobbnak bizonyult. A mutató összetevői közül mind a termelési volumen, mind az új megrendelések beérkezése, az exporteladások és az alapanyag-beszerzés egyaránt rekordmélységbe zuhant, csakúgy, mint a kilátások megítélését mérő index. A foglalkoztatási mutató 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre esett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti tagok közül az osztrák, a francia, az olasz és a görög feldolgozóipari BMI ért el történelmi mélypontot áprilisban: a görög 29,5, az olasz 31,1, a francia 31,5, míg az osztrák 31,6 pontra esett. A 30,8 pontos spanyol BMI 136 havi, a 34,5 pontos német pedig 133 havi mélypontnak számít. Hollandia 41,3 ponttal „jeleskedett” az euróövezetben, de ez is 131 havi mélypont volt. A havi visszaesés mértéke azonban kivétel nélkül mindegyik országban rekordnagyságú volt áprilisban; a legnagyobb visszaesést Olaszország szenvedte el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A BMI-felmérések történetében példa nélküli visszaesést szenvedett el az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye áprilisban” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott: a visszaesés több tényező – az üzembezárások, a kereslet csökkenése és a beszállítói fennakadások – együttes hatására vezethető vissza, ezek azonban mind egyazon okból, a járványvédelmi korlátozásokból fakadnak.

A korlátozások lassan meginduló fokozatos feloldásával párhuzamosan azonban remélhetőleg az áprilisi érték bizonyul majd a mélypontnak, és az elkövetkező hónapokban már enyhülni fog a feldolgozóipari teljesítmény csökkenésének mértéke – mondta. Feltéve persze, hogy nem következik be egy második fertőzési hullám, ami „kisiklatná” a remélt javulást.

„A kimutatott BMI értékek alapján az euróövezetben kétszámjegyű negyedéves GDP-csökkenésre lehet számítani az első negyedévben, és a gazdasági aktivitás helyreállításának üteme is kínosan lassú lesz” – mondta. „Azok az üzemek is, amelyek képesek lesznek újraindítani a termelést, csak alacsony kapacitáskihasználással fognak tudni termelni a befagyott keresleti kondíciók közepette. Ugyanis nem csupán a lakossági kereslet esett vissza történelmi alacsony szintre, hanem a vállalatok alapanyag és beruházási eszközkereslete is” – fejtette ki Williamson.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »