Trump mielőbb újraindítaná a gazdaságot

A gazdasági újraindítást sürgette, illetve többek között az év végére oltást remélt az új típusú koronavírus ellen Donald Trump amerikai elnök vasárnap este azon a kétórás televíziós beszélgetésen, amelyet a Fox televízió közvetített a washingtoni Lincoln-emlékmű mellől. Az elnöknek nemcsak a Fox újságírói, hanem videón a nézők is tehettek fel kérdéseket.

Az elnök a kérdésekre válaszolva többször is egyértelművé tette, hogy – figyelembe véve ugyan a járványügyi helyzetet, de – az ország gazdaságának és mindennapi életének újraindítását szorgalmazza. Az egyik kérdezőnek válaszolva azt is kifejtette, hogy szeretné, ha szeptembertől az oktatási intézményekben – köztük az egyetemeken – is folytatódna a munka.

Trump és a Fox televízió két újságírója Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnökének óriási szobra előtt ültek, s később csatlakozott hozzájuk Mike Pence alelnök és Steve Mnuchin pénzügyminiszter is. „Soha nem volt ilyen csodálatos hátterünk” – mutatott az elnök a kivilágított emlékműre, amely a szövetségi főváros szívében áll.

https://www.instagram.com/p/B_v4wi5l6Qv/

Trump általában is derűlátóan nyilatkozott a következő hónapok kilátásairól, s úgy vélekedett, hogy 2021 „nagyszerű esztendő lesz” az amerikaiak számára.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyes tagállamok a saját egészségügyi helyzetüknek megfelelően, a saját ütemezésük szerint indítják újra a gazdasági életet, noha szerinte ebben egyes tagállamok „nem eléggé gyorsak”. Leszögezte: „a lehető leggyorsabban, de biztonságosan kell visszatérnünk a munkához”.

Az amerikai tagállamok kormányzói is megosztottak a koronavírus-járvány utáni újraindítás kérdésében – legalábbis ez derült ki vasárnapi televíziós nyilatkozataikból: Gretchen Whitmer michigani kormányzó a kijárási korlátozások szigorítását tartja fontosnak, Mike DeWine ohiói kormányzó szerint nem lehet az embereket szájmaszk viselésére kötelezni, Phil Murphy, New Jersey állam kormányzója úgy vélekedett, hogy távoli még az általa irányított állam újraindítása, Mississippi kormányzója, Tate Reeves pedig amellett érvelt, hogy ebben a déli államban muszáj volt újraindítani az életet.

A járványra utalva az elnök úgy vélekedett, hogy 80-90-100 ezer halálos áldozatot követelhet. „Ez szörnyűség, egyetlen embert sem szabadna elveszítenünk” – fogalmazott, elismerve, hogy a vírus pusztítóbb, mint amilyenre ő is számított. Ám reményét fejezte ki, hogy a vírustesztek minél szélesebb körű alkalmazásával gyorsabban feltérképezhetők a fertőzések és diagnosztizálhatók a Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben szenvedők. „A legjobb vírustesztjeink vannak a világon” – fogalmazott, majd hozzáfűzte: „nagyon bízunk benne, hogy az év végéig meglesz az oltóanyag”.

A videón bejátszott nézői kérdések egyike arra vonatkozott: nem érzi-e úgy, hogy késve tette meg a járványellenes lépéseket. Trump nemmel válaszolt, s emlékeztetett arra, hogy már februárban lezárta az amerikai repülőtereket a Kínából érkező – nem amerikai állampolgárságú – utasok előtt, miközben politikai ellenfelei „rasszizmussal” vádolták meg, mert „kínai vírusnak” nevezte a kínai Vuhan városából elterjedt koronavírust. Az elnök konkrétan Nancy Pelosi, demokrata párti házelnököt és Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét említette meg, mint akik bírálták őt ezért. Azt hangoztatta: „helyesen cselekedtünk, és legalább másfélmillió ember életét mentettük meg” a határok lezárásával először a Kínából, majd az európai országokból érkezők előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Trump ismét bírálta Kínát, mert szerinte Peking nem időben és nem teljes mértékben adott tájékoztatást a vírus terjedéséről és a járványról, s ismételten leszögezte, hogy ezért majd el kell számoltatni Pekinget. Kifejtette azt is, hogy az amerikai hírszerzés csak január végén tájékoztatta őt a koronavírus járványáról, de – mint mondta – úgy informálták őt, hogy a vírus nem különösebben veszélyes.

„Január 23-án jelentették nekem, hogy lehet, elér bennünket a vírus, de azt mondták, nem nagy ügy. Egyszóval, nem tűnt olyannak a helyzet, hogy csinálnunk kell valamit” – mondta Trump. Majd úgy folytatta: „nem sokkal ezt követően zártam le az országot Kína előtt. A szobában akkor huszonhárman voltunk, s én voltam az egyetlen, aki a határok lezárását akarta”.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »