Súlyos recesszióban a hongkongi gazdaság

Hongkong gazdasága soha nem látott mértékben zsugorodott az idei első negyedévben az új koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásainak következtében – írja internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A különleges közigazgatási státusszal bíró város statisztikai hivatalának hétfőn közzétett, előzetes adatai szerint Hongkong bruttó hazai terméke (GDP) 8,9 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában éves összevetésben. A hongkongi GDP ezzel immár a harmadik egymást követő negyedévben mutatott visszaesést éves bázison, ám a járvány tovább súlyosbította a helyzetet, a múlt év utolsó negyedévéhez képest ugyanis meredeken, 5,3 százalékkal csúszott alább a gazdaság teljesítménye. A hétfőn közölt előzetes adat még az eddigi legsúlyosabb mélypontnak számító, az ázsiai pénzügyi válság nyomán 1998. harmadik negyedévében mért 8,3 százalékos zsugorodásnál is komolyabb visszaesést jelent. A végleges GDP adatot is még május vége előtt közzéteszi a hivatal.

Amint a SCMP rámutat: Hongkong szinte a teljes első negyedévet vesztegzár alatt töltötte, a járvány elleni óvintézkedések enyhítését csupán a napokban fontolgatja a város vezetése. A lezárások következtében nehéz helyzetbe került a növekedés motorjának számító export, a kiskereskedelem, valamint a beruházások is. Az első negyedévben a kivitel éves összehasonlításban 9,7 százalékkal csökkent az ellátási láncokban, valamint a kereskedelemben keletkezett fennakadások miatt. A szolgáltatások kivitele történelmi mértékben, 37,8 százalékkal zsugorodott a turizmus szünetelésével, miközben a beruházások 13,9 százalékkal zsugorodtak az első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest.

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter szerint a gazdasági helyzet komoly megpróbáltatást jelent. „Súlyos recesszióba kerültünk” – idézte a SCMP. A miniszter úgy vélekedett, hogy egységre van szükség nem csupán a járvány elleni harcban, de a fogyasztás élénkítése és a gazdasági fejlődés érdekében is, mert csupán így stabilizálódhat bizonyos mértékben a gazdasági helyzet a második negyedévben. „Ha a járványhelyzet világszerte javul, az év végére fokozatosan kilábalhatunk a recesszióból” – mondta.

A gazdaság megsegítésére a hongkongi kormányzat egy 290 milliárd hongkongi dollár (12 ezer milliárd forint) értékű intézkedéscsomag elindítását tervezi, amellyel a mindennapi betevő védelme mellett a vállalatokra és egyénekre nehezedő nyomást is enyhíteni kívánja. Az összeg a hongkongi GDP 9,5 százalékának felel meg.

A pénzügyminiszter még múlt szerdán arra figyelmeztetett, hogy a hongkongi gazdaság a várakozásoknál is rosszabbul teljesíthet, és akár 4 vagy 7 százalékkal is visszaeshet a folyó költségvetési évben a világjárvány hosszú távú hatásai nyomán.

Az előzetes adatok bejelentését megelőző aggodalmak, valamint a Peking és Washington között egyre élénkülő feszültségek közepette 4,18 százalékos veszteséget mutatott Hongkong irányadó részvényindexe, a Hang Seng.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek