Elnöki rendelettel oldják meg a húskrízist az USA-ban

Milliónyi sertést, szarvasmarhát és szárnyast ölnek le az új típusú koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban, a farmerek és az állattenyésztők a megélhetésük, a fogyasztók pedig az esetleges élelmiszerhiány miatt aggódnak. Trump ma hajnalban elnöki rendeletben kötelezte a vágóhidakat a működésre.

John Tyson, a legnagyobb amerikai húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója kedden bejelentette, hogy több milliónyi haszonállatot kell levágniuk, részben a vágóhidak egymás utáni bezárása, részben pedig az éttermi rendelések drasztikus csökkenése miatt.

Az Országos Sertéstenyésztők Szövetségének adataira hivatkozva elmondta: körülbelül 1,5 millió sertést kell levágni, mivel a felhizlalás után nem lehet őket hol elhelyezni, ellentétben a legelőre kihajtható szarvasmarhákkal. A vágóhidak leállása, illetve a temperált helyiségek hiánya nagy problémát jelent, egyelőre főleg Wisconsinban, Iowában és Minnesotában. Sok gazda dögkútban vagy a szemétlerakóknál helyezi el a leölt állományát. Wisconsinban és Minnesotában a farmerekkel szerződéses viszonyban lévő húsfeldolgozók széndioxiddal altatják el a szárnyasokat, köztük a tojókat is. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egyik riportja arról számolt be, hogy az egyik minnesotai farmon 61 ezer tojót pusztítottak el.

Az amerikai középnyugat legnagyobb húsfeldolgozója, a wisconsini székhelyű Daybreak Foods mintegy 14,5 millió csirkét neveltet a saját tulajdonban lévő farmjain és azokban a gazdaságokban, amelyekkel szerződéses viszonyban áll. A nagyvállalat eddig a tojások nagyobb részéből folyékony tojásterméket készített az egyik gyárában, s áruit éttermeknek és élelmiszercsomagok-gyártóknak adta el.

A járvány miatt azonban jelentősen megcsappantak megrendeléseik, így az ezzel foglalkozó leányvállalatot átmeneti időre be kellett zárni. Próbálkoznak azzal, hogy a tojásárut nagy élelmiszerláncolatoknak szállítsák, de ehhez – miután eddig nem ez volt a profiljuk – nincs elegendő dobozuk. A dobozok és egyéb csomagolóanyagok pedig – a toalettpapírhoz hasonlóan – jelenleg hiánycikknek számítanak az Egyesült Államokban.

Több elemző arra figyelmeztet, hogy a helyzet élelmiszerhiánnyal fenyeget. Kim Reynolds, Iowa kormányzója levelet küldött a kormányzat illetékeseinek, anyagi és gyakorlati segítséget kérve a kényszerűségből elpusztított haszonállatok problémájának „kezeléséhez”. Április 27-én keltezett levelében a kormányzó arról is írt, hogy az országban hetente mintegy 700 ezer sertést nem tudnak feldolgozni, ezért ezeket „emberségesen el kell altatni”.

A szövetségi agrárminisztérium – amely két héttel ezelőtt 19 milliárd dolláros azonnali segítséget helyezett kilátásba a farmereknek és a marhatenyésztőknek – a hétvégén bejelentette, hogy nemcsak a haszonállatok elaltatásában segédkezik, hanem munkacsoportot hoz létre új piacok felkutatására is.

Elnöki rendelet lett a vége

Donald Trump aláírta az elnöki rendeletet a húsfeldolgozók munkájának kötelező folytatásáról – közölte szerdára virradóra a Fehér Ház.

Az amerikai elnök a Védelmi Termelési Törvényre hivatkozva rendelte el a húsfeldolgozó üzemek és vágóhidak kötelező folyamatos munkáját.

„Trump elnök jogkörében biztosított rendeletet írt alá annak érdekében, hogy folyamatos legyen az amerikaiak ellátása szarvasmarha-, sertés-, és szárnyashússal” – írta közleményében a Fehér Ház.

Mivel a húsfeldolgozó üzemeket és a vágóhidakat azért zárták le, mert a dolgozók körében több helyütt is sok koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, és emelkedett a Covid-19-betegségben elhunytak száma is, az újra megnyíló és a még mindig termelő üzemekben a dolgozók védőruházatáról ezentúl a szövetségi kormányzat gondoskodik majd. Eddig 22 nagy húsfeldolgozó üzem zárt be sok tagállamban, az üzemekben több mint 6500 fertőzöttet regisztráltak, és húsz dolgozó halt meg.

„Ezek a bezárások veszélybe sodorják az országos hús- és szárnyasellátást, s ezzel életfontosságú infrastruktúrát ásnak alá szükségállapot idején” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Donald Trump már kedden délután, a Ron DeSantis floridai kormányzóval a Fehér Házban tartott megbeszélése után jelezte az újságíróknak, hogy aláírja az elnöki rendeletet a biztonságos élelmiszerellátás érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »