Elhalasztják az önkormányzati választásokat Romániában

Romániában a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az önkormányzati választásokat a nyár elejéről egy későbbi időpontra, várhatóan őszre – határozta el a román kormány.

A bukaresti kabinet hétfő késő este véget ért ülésén elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amellyel az év végéig meghosszabbította az önkormányzati képviselők és polgármesterek június elején lejáró mandátumát.

Korábban az állandó választási hatóság javasolta a kormánynak, az államfőnek és a parlamentnek, hogy halasszák el a helyhatósági választásokat a rendkívüli közegészségügyi helyzet miatt. A voksolást eredetileg június végén tartották volna, de március 16-a óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet jövő héten az államelnök további egy hónappal meg fog hosszabbítani.

A most elfogadott jogszabály szerint a választásokat mindenképpen meg kell tartani az idén, de a pontos időpontról később dönt a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök pénteken azt mondta: a kormány azon gondolkozik, hogy szeptemberi időpontra írják ki a választást.

A hétfői kormányülésen a kabinet elfogadott egy 810 millió euró értékű intézkedéscsomagot is, amelynek költségeit európai uniós támogatásokból fogja lehívni. Ebből a keretből fogják kifizetni védőfelszerekések beszerzését 350 millió euró értékben, akárcsak 75 ezer egészségügyi dolgozó egyszeri plusz juttatását annak elismeréseként, hogy részt vesznek a koronavírus-járvány megfékezésében. A juttatás bruttó értéke 2500 lej (187 500 forint), amely járulékmentes, így csak a 10 százalékos jövedelemadót vonják le belőle.

A 810 millió eurós pénzkeretből még a járvány idején idősek ellátásával foglalkozó szociális munkások szolgáltatását, valamint a karanténban lévők testhigiéniai termékekkel való ellátást biztosítják.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »