New Yorkban most tetőzik a járvány, Trump viszont bizakodó

Miközben az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma, New Yorkban pedig csúcspontján van a koronavírus-járvány, az amerikai elnök arról beszélt, hogy „óriási előrehaladást” sikerült elérni a vírus elleni harcban.

„Óriási előrehaladást értünk el a vírus elleni terápiában” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal szembeni intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban hétfőn este.

Trump ezután bejelentette, hogy még ezen a héten több milliárd dollár értékű segítséget osztanak szét az Egyesült Államok kórházai között. Megemlítette, hogy sikerült megállapodásra jutnia az eddig a belföldi szállításoktól vonakodó, 3M nevű amerikai vállalattal, és a cég 166 millió 600 ezer maszk gyártására tett ígéretet. A társaság ugyanakkor továbbra is exportálhat maszkokat Kanadába és Latin-Amerikába.

Az elnök elégedetlenségét fejezte ki az indiai állásponttal kapcsolatban. Még a hétvégén ugyanis telefonon felhívta Narendra Modi indiai miniszterelnököt, és arra kérte, hogy oldja fel a hidroxi-klorokin nevű szer exportkorlátozását. Ez az a malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszer, amellyel több amerikai kórházban is megpróbálják kezelni a koronavírus-fertőzötteket. Modi azonban nem vette figyelembe a kérést. Trump a sajtókonferencián erre úgy reagált: „nem tetszik” neki az indiai politikus döntése, és meglehet, hogy lesz ennek retorziója.

Az elnök kérdésre válaszolva kifejtette: megfontolandó, hogy a járvány egyes amerikai epicentrumaiba külön repülőgépekkel szállítsák a segítséget – köztük maszkokat, védőköpenyeket, orvosi segédeszközöket.

Állást foglalt a gazdaság újraindítása mellett is. „Megpróbáljuk április végén megszüntetni az érvényben lévő korlátozásokat” – fogalmazott.

https://www.instagram.com/p/B-pl1yzBLpj/

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma, New Yorkban csúcspontján van a koronavírus-járvány – jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő este: az intézmény adatai szerint az országban 356 942 amerikainál állapították meg a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, és 10 524-re emelkedett az általa okozott betegségben elhunytak száma.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy meglátása szerint a járvány most tetőzik, és az úgynevezett járványgörbe „lapulóban van”. Legalábbis erre utal az, hogy csökkent a kórházba szállított és intenzív osztályon lélegeztetőgépre tett betegek száma.

A kormányzó mindazonáltal közölte, hogy vasárnapról hétfőre – 24 óra alatt – 7 százalékkal növekedett a vírussal diagnosztizáltak száma. Figyelmeztetett arra, hogy a válságnak még távolról sincs vége. „Eleinte nem vettük komolyan ezt a járványt, és most megfizetjük az árát” – fogalmazott.

New York államban április végéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat és a társadalmi elkülönülésre vonatkozó előírások érvényét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mark Levine, New York város egészségügyi bizottságának elnöke a Twitteren azt írta: miután a kórházak mellett parkoló hűtőkamionok és az ott felállított hűtött sátrak is megteltek a betegségben elhunytak holttestével, elképzelhető, hogy a városnak az egyik helyi parkban kell temetőt kialakítania. „Nemsokára megkezdjük a temetéseket. Valószínűleg New York City egyik parkját használjuk majd temetkezésre (igen, jól olvasták). Egy sorban 10 koporsót tudunk majd elhelyezni” – írta Levine. Cuomo kormányzó erre reagálva azt mondta az újságíróknak: nem hallott a tervről.

Illinois államban vasárnapról hétfőre, egy nap alatt több mint ezer új fertőzést diagnosztizáltak, több mint 12 ezerre emelkedett a regisztrált fertőzöttek és 307-re a halottak száma. Chicago polgármestere, Lori Lightfoot hétfőn azt mondta: a városban a Covid-19 nevű járványban elhunytak 72 százaléka afroamerikai.

Arkansas állam kormányzója, Asa Hutchinson közölte, hogy Louisianába küld lélegeztetőgépeket, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pedig a szövetségi stratégiai tartalékba küld ilyen készülékeket, hogy más tagállamokba juttassák el azokat. Kaliforniában ugyanakkor a járvány további terjedésére számítanak, a kormányzó újabb 4600 ágyat különített el a koronavírusos betegek számára.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »