Valójában sokkal súlyosabb lehet a helyzet Olaszországban

Az olaszországi hivatalos adatokban szereplő diagnosztizált fertőzöttek száma csak a „jéghegy csúcsa” a hétfőn közölt kutatások szerint, amelyek többszörösére becsülik az új koronavírus-fertőzés betegeinek valós számát. A betegszámtól függhet a járvány miatt bevezetett óvintézkedések enyhítésének ütemezése.

Elsőként Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője nevezte „hihetőnek”, hogy minden Olaszországban azosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit egyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre tüneteiket.

A vasárnap estig számolt több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közé teszik a számukat a kevesebb mint 60 milliós Olaszországban.

Az egyik legnagyobb gócpont, Lombardia háziorvosai március utolsó napjaiban „hiteltelennek” nevezték a tartomány közölte hivatalos számadatokat, hangsúlyozva, hogy mindennapos munkájuk közben sokkal több tünetmentes vagy enyhe tünetes – például csak hőemelkedésés – beteggel találkoznak.

Az Imperial College London kutatóintézet március 30-i eredményei is 6 millió olaszországi beteget számoltak. Angelo Borreli úgy reagált, hogy elegendő vírusteszt hiányában ezt nehéz megállapítani. Eddig mintegy 700 ezer tesztet végeztek Olaszországban, többségüket Lombardiában és a szintén északi Venetóban.

A Carlo La Vecchia milánói egyetem járványstatisztikai tanára által vezetett, most közölt felmérés szerint az olasz lakosság mintegy tíz százaléka, vagyis hatmillió a fertőzöttek valódi száma. A La Stampa torinói napilap egy másik olasz-svájci kutatócsoport tanulmányát idézte, mely 5,2 millióra teszi a betegek számát: „ez elegendően magas ahhoz, hogy továbbra is fertőzéssel veszélyeztesse az egészségeseket, túl alacsony a nyájimmunitás biztosításához” – írta a kutatócsoportot vezető Giuseppe De Natale, a milánói állami egyetem tanára. A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához a lakosság 60-70 százalékos fertőzöttsége – és ezzel immunissá válása – szükséges.

A kutatások mindegyike az Olaszországban naponta közölt számok „alulbecslését” hangsúlyozza. A hivatalosnál jóval magasabb számú fertőzöttel magyarázzák a betegek és elhalálozók Olaszországban rendkívül magas, 12 százalékos arányát is. A tanulmányok kiemelik, hogy a vasárnap estig számolt több mint 15 ezer halottat nem indokolhatja sem az olasz lakosság magas várható élettartama, sem a Pó-alföld légszennyezettsége, valamint az sem, hogy az olasz férfiak 23 százaléka dohányos, mivel ez alatta marad a 29 százalékos európai aránynak. (Erről bővebben ITT OLVASHAT.)

  • A legfrissebb hivatalos számok
A hivatalos adatok szerint hétfő estére 636-tal nőtt a halálos áldozatok száma, amely a járvány helyi kitörése óta elérte a 16 523-at. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma mintegy ezerrel kevesebb volt, mint egy nappal korábban. Az azonosított fertőzöttek jelenlegi száma meghaladja a 93 ezret: ebből több mint 28 ezren vannak kórházban, kevesebb mint négyezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma elérte a 22 837-et.

Az Il Giornale napilapnak nyiltakozó Giuseppe De Natale hozzátette, hogy a kutatások szerint a polgári védelem adatai „el is késtek” a járvány valós időben változó üteméhez képest. A kutatók úgy számolják, hogy a tetőzés már március 10-e körül bekövetkezett, éppen akkor, amikor a római kormány elrendelte az országos kijárási korlátozást. E számítás szerint a járványgörbe lefelé ívelése már hetekkel ezelőtt elkezdődött. A szakértő kiemelte, hogy ezzel együtt túl korai lenne feloldani az óvintézkedéseket, mivel egyrészt a számok csökkenése jóval lassabban halad a korábbi emelkedésnél, másrészt a járvány terjedésében jelentős időeltolódás van Olaszország előrébb tartó északi, illetve késésben levő déli része között.

Ami a kijárási korlátozás, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállításának, illetve a kereskedelem és vendéglátás felfüggesztésének fokozatos feloldását illeti, a római kormány tagjai egymással ellentétesen nyilatkoznak. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány április 13-ig dönt a járvány úgynevezett második fázisának részleteiről az óvintézkedések fokozatos enyhítésével. Lucia Azzolina oktatási miniszter ezzel szemben hétfőn arról beszélt, hogy megnyugtató adatok nélkül az iskolákba talán még szeptemberben sem engedik vissza a tanulókat.

Mindeközben folytatódik a gazdaság segítése

Hétfő este az olasz kormányfő újabb jelentős gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, amely 200 milliárd euróval a vállalkozások belföldi forgalmát, további 200 milliárddal pedig az exportot kívánja segíteni garanciatámogatott hitelekkel a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben. Giuseppe Conte precedens nélküli „pénzügyi injekciónak” nevezte a február végétől fokozatosan, majd teljesen leállt vállalatok újraindítására szánt milliárdokat.

A kormányrendelet elfogadását követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az állam 100 százalékos és feltételekhez nem kötött garanciát vállal minden egyes 25 ezer euróig terjedő hitelre, valamint 90 százalékos garanciát biztosít az 5 millió euróig terjedő hitelekre. Conte megjegyezte, hogy a támogatás a járványhelyzetben bevezetett óvintézkedéseknek a következő időszakban várható fokozatos feloldásával egyidejű gazdasági talpra állást szolgálja.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vállalatok után a kormány a családoknak is hasonló súlyú pénzügyi csomaggal fog segíteni.

https://www.instagram.com/p/B-pqCreHiGk/

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a korlátozó intézkedések enyhítése, Conte úgy válaszolt: a húsvéti ünnepek utáni átmeneti időszakban kezdődhet az úgynevezett második fázis, amelyben az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal. A kormányfő azt mondta, hogy az egyéni vállalkozóknak, valamint a munkájukat elvesztett dolgozóknak ígért egyszeri 600 eurós támogatást április 15-ig igyekeznek kifizetni.

Az Európai Unió forrásainak felhasználásával kapcsolatban a miniszterelnök ismételten alkalmatlannak nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta eszközöket: a jelenlegi gazdasági vészhelyzetben az egyetlen megfelelő megoldást a koronakötvények képviselik, „az események bizonyítani fogják, hogy a történelem nekünk ad igazat” – jelentette ki.

A kormányrendelet felfüggesztette az áprilisban és májusban esedékes járulékok és adók befizetését, továbbá május 11-ig meghosszabbította a bírósági tárgyalások felfüggesztését. Mindemellett forgatókönyvet vázolt a március 8-tól szünetelő oktatás számára is: ha az iskolákat május 18-ig nem tudják újranyitni, az érettségi vizsga időpontját módosítják, az általános iskola nyolcadik évének végén esedékes kisérettségit pedig nem tartják meg.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »