Április 26-ig zárva marad Spanyolország

Spanyolországban 12 ezerhez közelít az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, de lassulni látszik a járvány terjedése. A szükségállapotot két héttel meghosszabbították, továbbra is zárva tart minden nem létfontosságú üzlet.

A járvány kitörése óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en haltak bele a fertőzésbe, egy nappal később pedig 932-en. A korábbiakhoz képest szombatra jelentősen csökkent a napi halálozás. Spanyolországban eddig összesen 11 744-en vesztették életüket a Covid-19 következtében.
A szaktárca tájékoztatása szerint lassult a fertőzés növekedésének üteme, a vizsgálatok az elmúlt egy napban 7026 új esetet azonosítottak. Csütörtökön számuk 8102, pénteken 7472 volt. Az eddig igazolt fertőzésszám: 124 736. Kevesebben kerültek kórházba is, 24 óra alatt 975-en. A csütörtöki napi adat 2695, a pénteki 2524 volt. A SARS-CoV-2 vírus január végi megjelenése óta 57 612 embert láttak el egészségügyi intézményben a fertőzés miatt. Intenzív osztályra 116 pácienst szállítottak egy nap alatt, csütörtökön ez a szám 220, pénteken 324 volt. Eddig 6532-en szorultak állapotuk miatt intenzív terápiára.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak száma 3706-tal nőtt szombaton a csütörtöki 3799 és a pénteki 3777 után. Az azonosított esetek közül 34 219-en győzték le a kórt. Továbbra is a madridi autonóm közösségben van a legtöbb fertőzött, 2061-gyel több mint pénteken, összesen pedig 36 249. A halálos áldozatok száma 4723, a gyógyultaké 15 362.

A kormány ma délután bejelentette, hogy további két héttel, április 26-ig meghosszabbítja a március 15-én hatályba lépett szükségállapotot, amely eredetileg április 11-ig lett volna érvényben.

Az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy ha most feloldanák a korlátozó intézkedéseket, akkor megint rosszabbra fordulna a járványhelyzet. A döntés alapján az oktatási intézmények zárva tartanak, és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

A hét elején leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Utóbbi korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

A dél-európai országban az elhunytakat a halálesetet követő egy-két napban szokás eltemetni, a megnövekedett halálesetek következtében erre most nincs lehetőség. A holttestek tárolására nincs elég kapacitás, például a madridi tartományban sem, ahol korábban a fővárosi fedett műjégpályát alakították át erre a célra. A hétvégétől a főváros vonzáskörzetében található Majadahonda korcsolyapályáját is halottasházként használják.

José Luis Ábalos közlekedési miniszter egy rádióinterjúban elmondta: a Renfe spanyol vasúttársaság három, egyenként 18 páciens szállítására alkalmas vonatot alakított át „kórházvonattá”, arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzött betegeket kellene szállítani a tartományok között. Az ország különböző térségeiben különböző a járvány mértéke, a kevésbé érintett régiókból jelezték, hogy szükség esetén átvennének betegeket például Madridból.

Sorra indulnak a járvány leküzdésére irányuló tudományos projektek is. A héten a majadahondai Puerta de Hierro kórház vezetésével, 20 különböző egészségügyi intézmény pácienseinek bevonásával kezdték meg az úgynevezett passzív immunizálás vizsgálatát, vagyis hogy lehet-e hatékonyan és biztonságosan a gyógyult fertőzöttek vérplazmájából kinyert koronavírus elleni antitestekkel kezelni a betegeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / El País

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »