Megkezdik az EU-csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával

Az Európai Unió európai ügyekkel foglalkozó tanácsa politikai megállapodásra jutott arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával – közölte Andreja Metelko Zgombic horvát európai ügyekért felelős államtitkár online sajtótájékoztatóján kedden.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország illetékes államtitkárának tájékoztatása szerint az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei videokonferencia keretében tartott ülésükön nagyon erős politikai üzenetet küldtek a két ország mellett a nyugat-balkáni régió minden államának.

Aláhúzta: a tárgyalások megkezdése az Európai Unió által megkövetelt reformok kapcsán elért előrehaladás fényében vált lehetségessé – különös tekintettel az alapvető jogokat, a jogállamiságot és a demokráciát, az igazságszolgáltatást, illetve a szomszédságpolitikai döntéseket érintő erőfeszítésekre.

Minta elmonda, a határozat figyelembe veszi az Albánia EU-csatlakozása kapcsán legszkeptikusabb uniós tagállamok szempontjait is. Az országot az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem terén tett erőfeszítései folytatására, a média szabadságának biztosítására, valamint az illegális migráció elleni szigorúbb fellépésre szólították fel – közölte.

A horvát elnökség azt javasolja, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul készítse elő a két csatlakozni kívánó országra vonatkozó tárgyalási keretet – tette hozzá az államtitkár.

https://www.instagram.com/p/B-H_I57gioQ/

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében „nagyszerű hírnek” nevezte, hogy a tagállamok zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Reményét fejezte ki, hogy az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői a héten tervezett rendkívüli online csúcsértekezletükön jóváhagyják a döntést. A Nyugat-Balkán jövője az Európai Unióhoz kapcsolódik – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren közzétett üzenetében azt mondta: az Európai Parlament mindig támogatta a Nyugat-Balkán európai jövőjét. Az erős kötelékekre szomszédainkkal nagyobb szükség van most, mint valaha – húzta alá.

Az Európai Tanács októberi csúcsértekezletén francia javaslatra megakadályozta a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával. Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a tárgyalások. Albánia és Észak-Macedónia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölt. Az Európai Bizottság a közelmúltban a bővítési folyamat reformjáról szóló előterjesztést mutatott be azzal a céllal, hogy újból bizalmat teremtsen mindkét fél számára, valamint annak érdekében, hogy felgyorsítsa a csatlakozási folyamatokat és hiteles kilátásokat teremtsen az érintett országok számára.

Tovább folyik az egyeztetés a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásáról

2020-ra halasztódik Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozásának kérdése

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »