Koronavírus-update: elhalasztott választások, szigorodó intézkedések

Egyre drasztikusabb intézkedéseket vezetnek be az országok, miközben több helyütt elhalasztják a választásokat is. Íme az elmúlt fél nap legfontosabb történései.

Franciaország

  • A koronavírus-járvány terjedése miatt Edouard Philippe francia miniszterelnök a francia önkormányzati választások vasárnap esedékes második fordulójának június 21-ére történő elhalasztását javasolta a parlamenti pártok vezetőivel folytatott videókonferencia keretében – értesült a francia sajtó. A második forduló elhalasztásáról már korábban politikai konszenzus született, miután az előző napi első fordulóban a koronavírus-járvány terjedése miatti félelem miatt alig 44 százalékos volt a részvétel, ami rekordméretű távolmaradást jelentett az urnáktól.
  • Emmanuel Macron francia elnök hétfő este bejelentette, hogy kedd déltől legalább két hétre kijárási korlátozások lépnek életbe Franciaországban.
  • Macron megerősítette, hogy az Európai Unió egy hónapra lezárja a külső határait. „A nem európai országok és az Európai Unió között minden beutazást felfüggesztünk harminc napig” – mondta. Hozzátette, hogy a francia állampolgárok a határzár ellenére hazatérhetnek. Ennek érdekében azt javasolta, hogy forduljanak az adott ország francia nagykövetségéhez vagy konzulátusához.
  • A hétfő esti hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 6633 volt, ami több mint 1200-zal haladja meg az előző napi adatokat, a halottak száma pedig 21-gyel 148-ra emelkedett. Az egyik fő gócpont az ország keleti részén az elzászi régió, ahol 1543 beteget tartanak nyilván, és a kórházak intenzív osztályai gyakorlatilag beteltek, ezért egy katonai tábori kórházat is felállítanak. A másik gócpont a szintén túlterheltséggel küzdő Párizs körüli Ile-de-France régió 1762 diagnosztizált beteggel.

Németország

  • Egységes intézkedéseket vezetnek be a német tartományok a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására – jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben. Kiemelte: a járvány lassítása elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer fenntartásához, főleg az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezeléséhez.
  • A szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyeztetésén közös irányelveket dolgoztak ki, amelyeket mindenütt átültetnek a gyakorlatba. A bajor kormány ezt már meg is tette azzal, hogy katasztrófahelyzetet hirdetett a tartományra.
  • Az irányelvek szerint nyitva maradhatnak az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, barkács- és kertáruházak, de az üzemeltetőknek gondoskodniuk kell arról, hogy ne alakuljanak ki sorok. Minden egyéb kiskereskedelmi üzletet be kell zárni. A kisipari szolgáltatók továbbra is folytathatják munkájukat. Be kell zárni a szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket, sport- és szabadidős intézményeket is, így például az éjszakai klubokat, a múzeumokat, az edzőtermeket és az állatkerteket. Be kell zárni a játszótereket is, valamint a templomokat, zsinagógákat, mecseteket és egyéb vallási intézményeket. Egy sor intézmény korlátozottan látogatható, köztük a kórházak és a rehabilitációs intézetek. A vendéglők és szállodák üzemeltetését is úgy kell átszervezni, hogy a lehető legkisebb valószínűséggel terjedjen tovább a vírus.
  • Német hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint Németországban hétfő este 6821 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1194 esettel több az egy nappal korábbi 5627-nél. A járványban 17 ember halt meg, 8 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 5 Bajorországban, 3 Baden-Württembergben és 1 Hamburgban.

Olaszország

  • A polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint 349-cel 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma enyhe ütemű csökkenéssel 27 980-ra nőtt. A betegekből több mint 10 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon. A gyógyultak száma 2749-re emelkedett. Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók közül már több mint kétezren fertőződtek meg.
  • Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) nyilatkozata szerint jelenleg senki sem tudja pontosan vázolni az új típusú koronavírus-fertőzés alakulását. „Több országban más stratégiát követtek, Olaszországban célként a fertőzési ütemnövekedés feltartóztatását tűztük ki” – jelentette ki Franco Locatelli, az Iss elnöke.
  • Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordítanak.

Szerbia

  • A szerbiai választási bizottság hétfő este határozatlan időre leállította az április 26-ára tervezett általános választások minden előkészületi munkáját.
  • Szerbiában vasárnap hirdettek szükségállapotot az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A döntés következtében bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket, hétvégi menetrend lépett életbe a tömegközlekedésben, a vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét 8 és 20 óra közé korlátozták, a beltéri rendezvényeken, illetve az éttermekben és kávézókban legfeljebb 50-en tartózkodhatnak. Szerbiába éjfél óta csak a szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be, ám mindenki kötelezően házi karantén alá kerül 14 napra, míg a járvány európai gócpontjaiból – Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából – érkezőket 28 napos karantén várja. A karantén szabályainak megszegése három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A szerb kormány emellett 30 napra megtiltotta a gyógyszerek exportját, valamint korlátozta a fertőtlenítőszerek, a maszkok és a kesztyűk megvásárolható mennyiségét. Az ügyintézés szinte teljesen leállt, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani. A nyugat-balkáni országban eddig 57 fertőzöttet regisztráltak.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország

  • Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere hétfőn március 21-től április 12-ig tartó tanítási szünetet rendelt el az orosz főváros közoktatási intézményeiben. A polgármester – akit Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a koronavírus terjedése elleni védekezés kormányzati koordinációs tanács első elnökhelyettesévé nevezett ki – április 10-ig megtiltotta az 50 fősnél népesebb rendezvények megtartását is a fővárosi zárt helyiségekben. Emellett jelentősen kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek esetében a beutazóknak 14 napos elkülönítésnek kell alávetniük magukat. Az új rendelkezés az összes európai országot és az Egyesült Államokat érinti. Korábban a karanténba vonulás kötelezettsége csak a Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Iránból érkezőkre terjedt ki.
  • Oroszország hétfőn lezárta határát Fehéroroszországgal, arra hivatkozva, hogy Minszk nem tartja be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes ajánlásait, és nyitva tarja a határátkelőhelyeit. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a döntésről nem értesítették előre.
  • Korábban Oroszország az orosz-lengyel és az orosz-norvég szárazföldi határán tiltotta meg az áthaladást. Kedden leáll a vasúti közlekedés Oroszország és Kazahsztán között.
  • Az orosz kormány hétfő este a honlapján közölte, hogy szerdától május 1-ig erősen korlátozzák a külföldiek beutazását az országba. A tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére. A korlátozás nem érinti továbbá a diplomáciai, szolgálati, vagy a közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.
  • A hétfőn közölt hivatalos összesítés szerint Oroszországban eddig 93 ember kapta meg a koronavírust – ezek közül 86 esetben külföldről hurcolták be a kórt. Az ismertté vált fertőzöttek száma egy nap alatt 30 fővel nőtt, közülük 20 új beteget Moszkvában regisztráltak.

Izrael

  • Drasztikusan csökkentik a magán és az állami szektor működését Izraelben: keddtől a magánszektor harminc-ötven százaléka „zárva” lesz, az állami szektorban pedig csak a létfontosságú intézmények fognak működni, de azok teljes kapacitással – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a minden izraeli televízión sugárzott hétfő esti beszédében.
  • Nyitva lesznek az élelmiszerboltok és gyárak, a gyógyszertárak, a biztonsági szervek és a bankok, de szabadságra küldik az állami alkalmazottak hetven százalékát. A magánszektornak a távmunka alkalmazását javasolják minden lehetséges esetben, és csakis egymástól két méter távolságra, és maximum tíz ember dolgozhat egy légtérben az új rendelkezések szerint. A közösségi közlekedés tovább fog működni, de csökkentett járatokkal.
  • Jelenleg 277  beteget tartanak számon, ami naponta húsz-harminc százalékos emelkedést jelent. Ezt próbálnák lelassítani az újabb megszorító intézkedésekkel, hogy az egészségügyi ellátó intézmények ellenőrzés alatt tudják tartani a járványt.
  • A fertőzésveszély jegyében történt meg Izrael történetének legabszurdabb parlamenti felesketése: a törvényhozók negyven csoportban, a gyülekezési tilalom szellemében hármasával járultak az államfő és az izraeli parlament, a kneszet elnöke elé, hogy letegyék képviselői esküjüket.
  • Megkezdték az első vakcina tesztelését
Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését – jelentette be az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH) hétfőn. Közleményében a szervezet tudatta: a klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak.

Forrás: MTI/TASZSZ / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »