Török katonákat ért légicsapás Szíriában

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra a korábbi értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.

Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. A szóvivő emlékeztetett: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket – mondta Celik.

Csütörtökön 33 katona meghalt, mintegy 30 pedig megsebesült egy légicsapásban a Törökországgal határos északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A források szerint a légicsapást a szíriai kormányhadsereg vagy a vele szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a támadó ellenzéki militánsok között voltak azok a török katonák, akik a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban.

„Február 27-én Behun lakott település környékén török katonák kerültek a szíriai hadsereg tüzébe, akik a terrorista alakulatok harci formációiban voltak” – állította a moszkvai katonai tárca.

A minisztérium szerint a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra csütörtökön széles fronton kísérelt meg támadást Idlíbben. A tárca emellett arról tájékoztatott, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun környékén, ahol török katonák estek el.
Török részről korábban azt közölték, hogy egy Idlíbben elszenvedett légicsapásban 33 katona esett el.

A szíriai orosz parancsnokság csütörtökön azzal vádolta meg a török hadsereget, hogy tüzérségi csapásokkal, valamint felderítő és csapásmérő drónokkal támogatja a szíriai kormányerők ellen harcolókat az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben, amivel megsértette az ottani rendezésről Szocsiban megkötött orosz-török megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »