NATO-tanácskozás lesz ma a szíriai helyzet miatt

A NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken amiatt, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében.

Tájékoztatása szerint az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetség alapító okiratának 4-es cikke alapján folytatnak megbeszélést a szíriai fejleményekről. A washingtoni szerződés 4. cikke értelmében a NATO-tagországok tanácskozás összehívását kérhetik, ha úgy vélik, hogy területi egységüket, politikai függetlenségüket vagy biztonságukat veszély fenyegeti. A cikk alkalmazását a NATO 1949-es alapítása óta hat alkalommal kérték, a legtöbb esetben Törökország.

Az Észak-atlanti Tanács a NATO legfontosabb döntéshozó szerve. Általában hetente egyszer ülésezik nagyköveti, valamint hathavonta külügyminiszteri, illetve védelmi miniszteri szinten.

Információk szerint az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülésének összehívásáról Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával. Csütörtökön szíriai, továbbá orosz harci repülőgépek bombázták az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban Bara és Bilion települések közötti térséget. légicsapásokban harminchárom török katona meghalt, sok súlyosan megsebesült.

A török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul arra, hogy előző nap 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült egy szíriai kormánytámadásban Idlíb tartományban – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Elmondta: a válaszcsapásban légi járművek, köztük drónok és a tüzérség egységei vesznek részt. Arról számolt be, hogy „ártalmatlanították” a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját, 23 tüzérségi állását, 23 harckocsiját, 10 páncélautóját, öt helikopterét, öt lőszerszállító teherautóját, három lőszerraktárát, egy parancsnoki épületét, továbbá egy SA-17 és egy SA-22 típusú légvédelmi rendszerét.

Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek február közepén tartott tanácskozását követően aggasztónak nevezte a szíriai tartományban kialakult helyzetet. Kijelentette: a NATO elítéli a válogatás nélküli, gyakran a polgári lakosságot is fenyegető támadásokat.

Arra szólította fel a szíriai vezetést és Oroszországot, hogy állítsák le az offenzívát, tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, és segítsék elő az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »