Még idén EKB-kamatcsökkentés várható

Az európai pénzpiacok immár teljesen beáraztak egy EKB-kamatcsökkentést annak nyomán, hogy a koronavírus Kínán kívüli terjedése felerősítette a monetáris élénkítéssel kapcsolatos várakozásokat.

Az Eonia pénzpiaci határidős jegyzések alapján az EKB december 10-i ülésén egy 10 bázispont körüli csökkentés várható – ennek jelenlegi valószínűsége a kereskedők szerint 100%-os, de 70%-os valószínűséggel a kamatcsökkentés már hamarabb, idén júliusban bekövetkezik.

A koronavírus Európában eddig Olaszországban jelent meg a legerősebb mértékben, ami a piaci szereplők szerint újra recesszióba sodorhatja az amúgy sem túl fényes makrogazdasági mutatókkal rendelkező országot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavalyi előrejelzése szerint Olaszország GDP-arányos államadóssága 2024-ig folyamatosan nőni fog, 2024-ben már a GDP 138,5 százaléka lesz, mely több, mint duplája az EU által elvárt maximális 60%-nak.

Az IMF szerint tartós lejtőre került az olasz gazdaság

Az adósságpiac szemében lassan Olaszország lesz az új Görögország

A kamatcsökkentési várakozások az utóbbi napokban ugrottak meg jelentősen,  júliusi kamatemelés esélyét hétfőn még csak 50%-osra tették az elemzők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »