A Moody’s a globális autópiac zsugorodására figyelmeztet

A Moody’s rontotta idei globális autóeladási előrejelzését annak hatására, hogy a világon egyre terjedő koronavírus visszaveti a keresletet.

A nemzetközi hitelminősítő eddig azzal számolt, hogy idén 0,9 százalékkal csökken a globálisan eladott új autók száma tavalyhoz képest – a Moody’s ezt 2,5 százalék visszaesésre változtatta szerdán. A hitelminősítő jövőre is csupán 1,5 százalékos eladási növekedést vár.

A hitelminősítő szerint a kínai autóeladásokat különösen visszavetik a koronavírus-fertőzés hatásai, de negatívan befolyásolja a kínai gazdaság növekedésének lassulása is. A Moody’s úgy véli, hogy a világ legnagyobb autópiacán az új autók eladása 2,9 százalékkal esik idén az eddig becsült 1 százalék növekedés helyett.

Kínában januárban 18,7 százalékkal zsugorodott az új autók eladása, és ezzel már a 19. egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést.

A februári előzetes adatok még durvább zuhanást mutatnak, a Kínai Személyautók Szövetségének (CAAM) friss jelentése szerint február első 16 napjában az előző év adataihoz viszonyítva 92%-kal (!) esett vissza a kínai autópiac forgalma.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »