Veszélybe került Észak-Korea síparadicsomokról szőtt álma

Az éghajlatváltozás, valamint az új típusú koronavírus-járvány kitörése veszélybe sodorta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azon törekvését, miszerint a síturizmus révén enyhítene az országára nehezedő nemzetközi szankciók negatív hatásain.

Kim Dzsong Un a turizmust tartja a gazdasági jövőképe központi elemének, éppen ezért prioritásként kezeli a szabadidős létesítmények létrehozását. Hatalomra kerülése óta megnyitott egy víziparkot és delfináriumot, vidámparkba való játékokat tesztelt, illetve építtetett egy síközpontot is a téli sportok szerelmeseinek bevonzására.

A Kínából indult koronavírus-járvány miatt azonban január végén lezárták Észak-Korea kínai határait, az ország pedig ezáltal elvágta magát az idegenforgalom legfontosabb mozgatórugójától, a kínai turistáktól. Ráadásul erre még rátesz egy lapáttal, hogy – mint sok más hóra épülő turisztikai központhoz hasonlóan, a Francia Alpoktól Japánig – Észak-Korea is egyre inkább a változó sarkvidéki időjárási viszonyok áldozatává válik, amelyek egyre melegebb teleket jelentenek, ezáltal pedig csökkentik a hó mennyiségét az alacsonyabban fekvő lejtőkön.

Észak-Korea – egy hegyvidéki ország, amely nagyjából ugyanazon a földrajzi szélességen helyezkedik el, mint Colorado – február elején arról számolt be, hogy a szokásosnál magasabb hőmérsékletek “rendellenes éghajlati jelenségeket” okoznak. A dél-koreai időjárási hivatal is ezt látszik alátámasztani, lévén elmondása szerint északi szomszédjának átlaghőmérséklete 2040-re valószínűleg 15 százalékkal emelkedik az 1981–2010-es szintekhez képest.

“Észak-Koreának ugyanúgy szembe kell néznie a globális felmelegedés jelentette kihívásokkal, mint a világ többi részének” – mondta Kong Woo-seok, a szöuli Kyung Hee Egyetem földrajzprofesszora. “A kérdés csak az, hogy mely országok rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával és szociális rendszerrel ahhoz, hogy megbirkózzanak ezekkel a változásokkal. E tekintetben Észak-Korea sebezhetőbb lehet, mint mások” – tette hozzá.

Masikryong és egyéb “nyalánkságok”

Kim hatalomra kerülése után két évvel, 2013 végén nyitotta meg a Masikryong sípályát, és több ízben látogatást is tett ott. Az üdülőhely, amely az 1363 méter magas Taehwa csúcs oldalában található az ország első embere szerint is kifogástalan lett: gyönyörű hotellel, spa létesítményekkel és 110 kilométernyi pályával várja az ide érkezőket. Kim egyébként azt tervezi, hogy kiterjeszti a projektet egy 418 km hosszú turisztikai övezetté, amely közel 8 milliárd dollárba kerülne a következő öt évben.

https://www.instagram.com/p/B7k57Pen13n/

Mindazonáltal Masikryong nem az egyetlen észak-koreai síközpont. A Kínával szomszédos Szamdzsijon közelében – ahol a lakosok jégszobrokkal ünneplik a telet – egy másik komplexum felújítását tervezik, amit az év végéig be akarnak fejezni. Kim ezen kívül tavaly decemberben részt vett egy ünnepségen Yangdokban – egy szintén “havas” városban 60 km-re északkeletre a fővárostól – egy harmadik létesítmény megnyitóján, amely melegvizű forrásokkal és lóversenypályával várja az idelátogatókat.

Nincs minden veszve

Kim lelkesedése a luxus-üdülőhelyek iránt nem csak a propagandáról szól: a világ minden tájáról érkező, új kalandot kereső turisták, valamint a szomszédos Kínából érkező nemzetközi utazók számának gyors növekedése értékes potenciális pénzforrást jelent.

“2018-ban körülbelül 200 000 kínai turista látogatott Észak-Koreába” – mondta egy észak-koreai turisztikai tisztviselő a Xinhua hírügynökségnek. A Nielsen adatain alapuló számítások szerint ez a kínai turistatömeg összesen körülbelül 152 millió dollárt költött. (Bár az erre vonatkozó észak-koreai adatok nem állnak rendelkezésre, ha a világ többi részét nézzük, nagyjából ekkora összeggel lehet számolni.)

Noha ez a szám idén valószínűleg csökken a koronavírus-járvány kitörése miatt, a gazdasági potenciál továbbra is nagy, sőt, jó eséllyel a dél-koreai látogatók száma is növekszik. Mun Dzse In dél-koreai elnök ugyanis azt mondta a múlt hónapban: lát esélyt arra, hogy Szöul és Phenjan újraindítsa az idegenforgalmat a két ország között.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »