Észak-Korea napelemekkel harcol a szankciók hatása ellen

Évekkel azután, hogy először megjelentek Észak-Koreában, az egyre olcsóbb és ezáltal lassan mindenki számára elérhető napelemek lendületet adnak a fogyasztói felhasználásnak és az iparnak, ahogy Phenjan minden eszközzel egyre inkább próbálja korlátozni a kemény nemzetközi szankciók hatását.

Az rendszeres áramkimaradások örökös problémának tekinthetők Észak-Koreában, éppen ezért Kim Dzsong Un – az önellátásra való törekvés részeként – a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű használatára szólított fel, lévén az egyre szigorúbbá váló nemzetközi szankciók azzal fenyegettek, hogy összeroppantják az ország gazdaságát.

Disszidensek és az országba látogatók elmondása alapján napjainkban egyre több háztartást, gyárat és vállalkozást szerelnek fel napelemekkel, aminek következtében ráadásul az otthoni elektronikai termékek szélesebb választéka érhető el a népszerű magánpiacokon (jangmadang). A legkeresettebb termékek közé tartoznak a víztisztítók, a hajkiegyenesítők és az elektromos kerékpárok. Ezeket főként Kínából hozzák, de van olyan is, amit már Észak-Koreában gyártanak vagy akár Dél-Koreából csempésznek be.

“Néhány évvel ezelőtt az olyan árucikkek, mint a víztisztítók, az elektromos mixerek és a rizsfőzők csak éttermekben és gazdag háztartásokban voltak fellelhetők, manapság azonban egyre többeknek van, főként a városokban” – mondta Kang Mi-jin gazdasági szakértő, az észak-koreai ügyekben általában jól tájékozott, szöuli üzemeltetésű Daily NK munkatársa. “Néhány háztartás már-már erősen emlékeztet egy átlagos, középosztálybeli dél-koreai otthonra: a falon LED-tévével, több laptoppal, valamint elektromos kisautóval a gyerekeknek” – fűzte hozzá.

Fogyasztói kultúra

Az észak-koreaiak évekkel ezelőtt kezdték el használni a napelemeket, főként mobiltelefonjaik feltöltésére és otthonaik bevilágítására, mégpedig az instabil, főként víz- és szénüzemű nemzeti hálózat támogatása céljából.

A napenergia ráadásul nem csak a háztartásoknak segített: az elektronikai termékekkel teli piacok mellett a teaházak, a számítógépes játékbarlangok, a karaoke bárok és a biliárdtermek is kitolhatták nyitvatartási idejüket, miután napelemes generátorokra váltottak. Ennek következtében pedig az ilyen szórakoztató egységek egyre inkább elterjednek, és nem csak a városokban, hanem a vidéken is, ahol a hálózati teljesítmény még kevésbé megbízható.

“Éjjel gyakran csak azokon a helyeken van világítás, amelyek ellátását napelemek biztosítják” – magyarázta egy ügyet ismerő, de neve elhallgatását kérő forrás a Reuters hírügynökségnek.

Állami ösztönzés

A panelek használata azután terjedt el, hogy a 2004-ben megnyitott, Keszong határvárosban lévő észak-koreai-dél-koreai közös ipari parkban elkezdték őket telepíteni. A napelemek privát használata először be volt tiltva, majd később elkezdték “tolerálni” őket. Mára a vezetés odáig ment, hogy egyenesen ösztönzi a népet a napenergia használatára. Erre jó példa, hogy a hónap elején a Rodong Sinmun észak-koreai pártlap lehozott egy cikket egy szövetkezeti gazdaság munkacsapatáról, akik napelemeket és a LED-TV-ket kaptak ajándékba a Koreai Munkapárttól azért, mert meghaladták a kitűzött havi termelési célt.

Az állami televízióban szintén bemutattak egy sor riportot a napenergia növekvő használatáról az elmúlt évben, beleértve egy októberben készült, 17 perces dokumentumfilmet, amelyben helyi gyártású eszközöket, például nagyfeszültségű invertereket – sőt, még egy elektromos kerékpárokhoz használható hordozható töltőt is – szemléltettek.

Az állami média elmondása alapján ma már a központi bank, iskolák, gyárak és révek működnek teljes mértékben napenergiával.

“A legnagyobb problémánk a villamos energia volt, de magunktól olyan magasan fejlett, csúcstechnológiát értünk el, amit a fejlett nemzetek egyszer már monopolizáltak” – mondta a dokumentumfilm narrátora az inverterekre utalva.

Kim Yun-soung, a szöuli Green Energy Strategy Institute kutatója elmondta, hogy az észak-koreai szolárberendezések hazai termelését a fémtermékek behozatalát tiltó szankciók ösztönzik.

“Ingyenes energia”

“A napelemet csak egyszer kell telepíteni, utána ingyenes energiát biztosít. Ezért a panelek természete tökéletesen illeszkedik Kim Dzsong Un mantrájához az önellátásról, vagy más szóval arról, hogy a semmiből teremt valamit” – fogalmazott Kim Young Hui, a dél-koreai Koreai Fejlesztési Bank közgazdásza (aki egyébként észak-koreai disszidens).

A piacokon értékesített panelek többsége Kínából származik, és az árak az elmúlt néhány évben – a globális árufeleslegnek, valamint az emelkedő észak-koreai termelésnek köszönhetően – 40 százalékkal csökkentek. A Reuters forrásai szerint míg 2015-ben egy kis, 20 wattos panel körülbelül 44 dollárba került, napjainkban egy 30 wattos panel – egy szélesebb körben használt modell – csak 15 dollárba kerül.

Bár Phenjan nem szolgáltat adatokat napenergia-felhasználásáról – mint ahogy a további gazdasági mutatói kapcsán is rendkívül titkolózó -, Kang Mi-jin szerint az észak-koreai háztartások mintegy 55 százaléka rendelkezik napelem-panelekkel. Ez az arány magasabb Phenjanban és más városokban, valamint a határmenti régiókban, ahol a kínai áruk széles körben elérhetőek.

A panelek kulcsszerepet játszanak abban, hogy lehűtsék a krónikus energiahiány és a szankciók miatt a Kim-rezsimmel rendkívül elégedetlen disszidenseket és külföldi megfigyelőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

David von Hippel, az oregoni székhelyű Nautilus Institute vezetője Peking egyedi adataira hivatkozva közölte, hogy Észak-Korea 2017-ben összesen 29 megawattnyi napelemet importált Kínából.

A szakértők szerint a napenergia továbbra is kevesebb, mint 0,1 százalékát teszi ki az ország termelési kapacitásának, azonban Phenjan az állami média elmondása szerint arra törekszik, hogy 2044-ig 5000 megawattra növelje megújuló energia-kapacitását, mégpedig a szélerőművekre összpontosítva.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »