A Huawei iráni üzleteiről közöltek részleteket amerikai ügyészek

Az Egyesült Államokban csütörtökön újabb vádat emeltek a kínai telekommunikációs óriáscég, a Huawei és két amerikai leányvállalata, továbbá a vállalat kanadai házi őrizetben lévő pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou ellen, ezúttal ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás gyanúja miatt.

A vádirat, amelyet a brooklyni szövetségi bíróság ügyésze, Richard Donoghue írt alá, kiemeli, hogy a Huawei több mint egy évtized óta az amerikai szellemi tulajdon ellopásán dolgozik, s 2013-ban a vállalati politikájában arra bátorította az alkalmazottait, hogy „lopjanak el a vetélytársaktól származó bizalmas információkat”.

A dokumentum szerint hat amerikai vállalattól tulajdonítottak el műszaki-technológiai titkokat. Az új vádirat hozzáadódik a telekommunikációs eszközöket gyártó vállalat ellen 2019 januárjában emelt vádakhoz: akkor az Egyesült Államok a Huawei egyik amerikai üzleti partnere kereskedelmi titkainak ellopása és az Irán és Észak-Korea elleni szankciók kijátszása miatt emeltek vádat.

„A Huawei erőfeszítései a kereskedelmi titkok és más, kifinomult amerikai technológia ellopására sikerrel jártak” – állapította meg csütörtöki közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy így a kínai vállalat jelentősen csökkenthette a saját költségeit is.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott újabb vádirat szerint a Huawei – kódolt megnevezéseket alkalmazva – különböző termékeket szállított Iránba és Észak-Koreába. Iránt A2, Észak-Koreát A9 néven jelölte meg. Az amerikai ügyészek szerint a kínai vállalat segített Iránnak olyan megfigyelő berendezések felállításában is, amelyek a teheráni megmozdulások idején megfigyelték és beazonosították a tüntetőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek