Még karácsony előtt nyélbe ütik az autóipari gigafúziót

Még karácsony előtt aláírja a megállapodást a világ negyedik legnagyobb autóipari csoportjának létrehozásáról a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia Peugeot (PSA) konszern.

A mindkét konszernnél a dolgozók tájékoztatására kiadott belső körlevél szerint a felek heteken belül, „még karácsony előtt” aláírják a kötelező érvényű fúziós előszerződést. A két autóipari csoport kilenc munkacsoportot állított fel az egyesülés tető alá hozásának előkészítésére. Ezeket Doung Ostermann, az FCA pénzügyi igazgatója és Olivier Bourges, a PSA stratégiai igazgatója vezeti.

A két konszern minden kutatási és fejlesztési erőforrását egyesíti a jövő kihívásainak kezelésére – fogalmaz Ostermann a körlevélben, Bourges pedig kiemeli, hogy az egyesülésre az autóipar gyökeres átalakulása közepette kerül sor, megnyitva így a lehetőséget mindkét konszern számra a globális méretű fejlődés előtt.

  • Előzmények:

Új autóipari óriás születik

A Renault után a Peugeot-nál is bepróbálkozik a Fiat-Chrysler

John Elkann, a Fiat Chrysler elnöke már a múlt héten jelezte, hogy az egyesülésről még az idén megkötik a kötelező érvényű előszerződést. Leszögezte egyúttal, hogy nem tart az amerikai General Motors (GM) által a szakszervezetek állítólagos megvesztegetése miatt indított pertől.

Mint mondta, fennáll annak a gyanúja, hogy a GM csak az egyesülés megakadályozása céljából indított pert az amerikai-olasz konszern ellen. A fuzionált Fiat Chrysler és a PSA ugyanis megfosztaná a General Motorst a negyedik legnagyobb autógyártó rangjától a Volkswagen, a Toyota és a Renault-Nissan mögött.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »