A skót függetlenségpártiak már biztosan nem Johnsonra szavaznak

A brit kormány tárgyalni sem lesz hajlandó az újabb skóciai függetlenségi népszavazásról – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson, aki a kelet-skóciai Inverkeithing kisvárosban mutatta be a kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját, az esemény alkalmából tartott gyűlésen kijelentette: garantálja, hogy ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választást, London nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a skót kormány ismét referendumot írjon ki Skócia függetlenné válásáról. Ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra, a kérvényt tartalmazó levelet „minden tárgyalás nélkül vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy részünkről el is lesz intézve”.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A Brexitről 2016 júniusában rendezett népszavazáson viszont a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, szemben az országos átlaggal, ahol a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre szavazott.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője a fenti ellentmondás miatt már jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról. A skót kormányfő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az Európai Unióból.

Skócia foggal-körömmel ragaszkodik az EU-tagsághoz

Boris Johnson a Konzervatív Párt keddi skóciai választási rendezvényén kijelentette: a skótok öt évvel ezelőtt, amikor kétmillió skót mondott nemet a függetlenségre, már eldöntötték ezt a kérdést.

„Nicola Sturgeon személyesen tett ígéretet arra, hogy ez a döntés egy nemzedéknyi időre szól, és én számon kérem rajta ezt az ígéretet” – fogalmazott a brit miniszterelnök. 

A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök mosógépek beszerelésre váró ablakkeretein néz át a háztartási gépeket gyártó Ebac üzemében, az észak-angliai Newton Aycliffe-ben, 2019. november 20-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást. MTI/AP pool/Frank Augstein

Johnson hozzátette: Skóciát „megbénítja” a Skót Nemzeti Párt vezette skót kormány, amely egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy a választók a 2014-es referendumon az Egyesült Királyság egyben tartására voksoltak. A brit miniszterelnök szerint London viszont arra nem hajlandó, hogy „az elmúlt háromszáz év legsikeresebb politikai unióját” – vagyis az Anglia, Wales, Skócia alkotta Nagy-Britanniát – szétrombolja.

A Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programja is a „No to indyref2” címet viseli. Az angol politikai zsargonban meghonosodott, az independence (függetlenség) és a referendum szavak összevonásával alkotott „indyref2” műszó a második skót függetlenségi népszavazásra utal.

Nicola Sturgeon a BBC televízió előző esti interjúműsorában kijelentette: ha az Egyesült Királyság a brit kormány akaratának megfelelően valóban kilép az Európai Unióból és „viszi magával” Skóciát is, akkor Skócia arra törekedne, hogy függetlensége elnyerése után önálló tagországként visszaléphessen az EU-ba. A skót miniszterelnök hozzátette: EU-illetékesekkel tartott eddigi tárgyalásaiból azt a következtetést vonta le, hogy ez „viszonylag gyorsan” megtörténhet.

Forrás: MTI

Friss hírek