Még inkább Afrika és a Közel-Kelet felé fordulhat Kína figyelme

A folyamatban lévő amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt Kína a vártnál gyorsabban halad a nagyobb önellátás felé, ezt azonban könnyen az előnyére fordíthatja, lévén így előbb vetheti meg lábát a világ több, mindeddig kiaknázatlan piacán.

Ben Harburg, a pekingi székhelyű MSA Capital kockázatitőke-társaság ügyvezető partnere elmondta a CNBC-nek, hogy Kína eddigi legnagyobb kereskedelmi partnerétől való “függetlenítése” arra kényszerítette a kínai vállalkozásokat, hogy az általuk szabott időkorlátnál hamarabb innoválódjanak és diverzifikálódjanak. Ez pedig minden bizonnyal hozzájárul a közel-keleti és afrikai térségekben létrejövő befektetések felgyorsításához.

“Ez a kikényszerített önellátás és függetlenedés egy rendkívül vonzó piacot eredményezett számukra” – jelentette ki Harburg a kínai vállalatokról – leginkább a tech cégekről – szólva a CNBC East Tech West konferenciáján.

“Bár a kínai chip ipar szeretett volna még öt évet, hogy fejlődhessen, a minél gyorsabb innováció mára létszükségletűvé vált a kínai tech cégek túlélése szempontjából. Ez kényszeríti ezeket a vállalatokat a feltörekvő technológiai piacokra, ahol azonban hihetetlenül vonzó körülmények kínálkoznak a számukra” – fejtette ki.

Harburg az e-kereskedelem és a bankszektor által kínált különleges lehetőségeket emelte ki, amelyek esetében sok regionális piac penetrációs aránya kevesebb, mint 10 százalék. “Kínában az e-kereskedelem piaci penetrációja körülbelül 30 százalék. Na mármost, a Közel-Keleten ez az arány jelenleg 2 százalék. Rendkívül vonzó tehát egy olyan piac, ahová online vásárlók millióit lehet irányítani” – magyarázta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Rafik Nayed, a Bahreini Al Salam Bank vezérigazgatója szintén alátámasztotta Harburg észrevételeit, megjegyezve, hogy a kínai vállalatokat az “organikus piaci lehetőségek és a megosztott geopolitikai struktúrák” vonzzák a régióba. “A kínai tech cégeket nagyon is érdekli egy fél milliárd embert magába foglaló új piac megnyitása” – mondta Nayed.

A szakértő szerint Kína pozícióját az is tovább erősítette, hogy az Egyesült Államok változtatott közel-keleti politikáján, amivel “vákuumot” hozott létre, amely lehetővé tette az ázsiai óriásnak, hogy “szívességeket nyújtson” a régió országainak, emellett pedig bemutassa üzleti képességeit.

A fentiekre egyébként nagyon jó példa Etiópia, amelynek lehetőségei találkoznak Kína világhatalomra törő álmaival. A kínaiak tehát évek óta segítenek “felfejleszteni” az afrikai országot:

  • új és modern, Kína által épített lakóépületeket láthatunk egész Addisz-Abebában,
  • szintén a fővárosban, szintén kínai pénzből kiépítettek egy könnyűvasúti hálózatot, amely bármely más országban megállná a helyét,
  • gomba módjára szaporodnak a lenyűgöző vízerőművek az országban,
  • valamint – megint csak kínai beruházásnak köszönhetően – Etiópia és Dzsibuti között egy teljesen új vasútvonal is épült, melyhez megfelelő járműveket is szállítottak. A Dzsibuti-vasútvonal keresztülszeli egész Etiópiát, keresztezi az etióp-dzsibuti országhatárt, majd az ország legfontosabb kikötőjénél ér véget.

Etiópia szép lassan átalakul az afrikai Kínává

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »