Az EU elégedett az euróövezeti országok költségvetési terveivel

Egyetlen euróövezeti ország költségvetési tervezete sem utal arra, hogy „különösen súlyosan” megsértené a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeit a következő évben – írta friss jelentésében az Európai Bizottság.

A szerdán közzétett értékelés szerint kilenc tagállam – Németország, Írország, Görögország, Ciprus, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia és Ausztria – 2020-as büdzséjavaslata megfelel a szabályoknak.

Észtország és Lettország „nagy vonalakban” megfelel az előírásoknak, míg nyolc tagország – Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia és Finnország – esetében fennáll a kockázata annak, hogy jövőre nem teljesülnek a Stabilitási és Növekedési Paktumban rögzített követelmények. Az előrejelzések azt mutatják, hogy Belgium, Spanyolország, Franciaország és Olaszország esetében az adósságcsökkentési referenciaértékre vonatkozó követelmények sem fognak teljesülni.

A brüsszeli testület emellett elfogadta a Görögországról szóló negyedik jelentést a megerősített felügyeleti keretben. Ebben megállapították, hogy az ország jövő évi költségvetése növekedésbarát módon teljesíti az elsődleges többletre vonatkozó célokat, s a kormány megtette a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy szélesebb körű reformprogramja előmozdításával összefüggésben megvalósítsa a 2019 közepére vállalt konkrét reformokat.

„Miközben egyre több veszély fenyegeti Európa gazdasági növekedési kilátásait, megnyugtató azt látni, hogy egyes tagországok, például Németország és Hollandia, a beruházások támogatására használják költségvetési mozgásterüket. Azonban módjukban állna többet is tenni” – mondta Valdis Dombrovskis euróért és szociális párbeszédért felelős bizottsági alelnök. „Másrészt a nagyon magas adósságszinttel rendelkező tagországoknak – például Belgiumnak, Franciaországnak, Olaszországnak, Spanyolországnak – ki kell használniuk az alacsonyabb kamatkiadásokat adósságuk csökkentése érdekében. Ezt elsődleges céljukká kell tenniük” – tette hozzá.

Idén július óta egyetlen euróövezeti tagállam sem áll túlzottdeficit-eljárás alatt, ami 2002 óta most fordul elő először. Az eurózóna GDP-arányos államadóssága várhatóan továbbra is csökkenő pályán marad, és a 2019-es 86 százalékról 2020-ra 85 százalékra mérséklődik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »