Függetlenséggel harcolna a Brexit ellen az SNP

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint a Skót Nemzeti Pártra (SNP) adott szavazatokkal Skócia elkerülheti a brit EU-tagság megszűnésével járó zűrzavart.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő SNP vezetője a párt Dundee városában tartott szerdai kampánygyűlésén kijelentette: aki az SNP-re szavaz, arra is szavaz, hogy „a Skócia jövőjéről szóló döntés oda kerüljön, ahova való: a skótok kezébe”.

A december 12-ére kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokra utalva Nicola Sturgeon hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt Skóciában több mint hatvan éve nem nyert általános választást, és így Skócia felett olyan brit kormány gyakorol hatalmat, amelyre a skótok nem szavaztak.

A skót miniszterelnök a legnagyobb országos ellenzéki erőt, a Munkáspártot is bírálta, mondván: a Labour mindig a skót függetlenségi népszavazást elutasító konzervatívokat támogatja abban a kérdésben, hogy Skócia London irányítása alatt maradjon, vagy függetlenné váljon – ugyanakkor ebben a kérdésben a Munkáspárt sem egységes, idén nyáron már volt olyan magas rangú munkáspárti politikus, aki úgy nyilatkozott, hogy nem akadályozná a skótokat ebben a döntésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A skótok többsége függetlenedne

A skótok támogatásával készülhet az előrehozott választásra a Munkáspárt

Nicola Sturgeon meghirdetett célja az, hogy a skót választók már jövőre újabb népszavazáson dönthessenek Skócia függetlenné válásáról, Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök azonban több ízben egyértelműen jelezte, hogy nincs szándékában ezt engedélyezni.

A skóciai referendumot a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn, és a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő, a Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson sem támogatja, jóllehet a liberális párt az SNP-hez hasonlóan a Brexit megakadályozására törekszik. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

Az SNP szerdai kampányrendezvényén Nicola Sturgeon kijelentette, hogy kemény gazdasági indokok is szólnak Skócia függetlenné válása mellett. A skót kormány számításai szerint ugyanis ha Nagy-Britannia a Brexit után olyan kereskedelmi megállapodást köt az Európai Unióval, amely Boris Johnson terveiben szerepel, az a következő évtized végéig 9 milliárd font GDP-veszteséget okozna a skót gazdaságban. Ha nem születik semmiféle kereskedelmi megállapodás London és az EU között, ez a veszteség 12,7 milliárd fontra növekedne – mondta a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon szerint ha Skócia független országként az EU tagja maradna, maradéktalanul a maga előnyére tudná fordítani a további tagságot az unió egységes belső piacán, amely nyolcszor akkora, mint az Egyesült Királyság saját piaca.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »