Moszkva biztosítékot kapott, hogy nem indul újra a török hadművelet Szíriában

A török kormány ankarai nagykövete révén biztosította Oroszországot, hogy nem kívánja felújítani a Béke Forrása fedőnevű hadműveletét Észak-Szíriában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán sajtóértekezleten Moszkvában.

Lavrov arra reagált, hogy Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője hétfőn az ankarai parlamentben azt hangoztatta: sem Washington, sem Moszkva nem teljesítette az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásait, amelyek értelmében az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd milíciának ki kellett vonulnia a határ menti sávból Észak-Szíriában. Cavusoglu jelezte: amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség „nem tisztul meg a terroristáktól”, Ankara újraindítja a hadműveletet.

Az orosz külügyminiszter szerint az ankarai nagykövetet kedden úgy tájékoztatták, hogy félreértés történt, és török részről nem vonják kétségbe az Oroszország által Észak-Szíriában elvégzett munkát. Lavrov az orosz hadseregtől kapott adatokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy a kurd erők kivonása a szíriai-török határövezetből a Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök által október 22-én elfogadott szocsi memorandumnak megfelelően megtörtént.

Lavrov emellett hangot adott meggyőződésének, hogy nincs alternatívája a damaszkuszi kormány és a szíriai kurdok párbeszédének, és az mindkét fél érdekeit szolgálja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orosz külügyminiszter az izraeli-palesztin konfliktusra kitérve hangsúlyozta, hogy azt rendezni csakis a két fél közötti közvetlen párbeszéd révén, az érdekegyensúly alapján és a nemzetközi közösség által már elfogadott határozatok figyelembe vételével lehet. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok elvetette az ENSZ Biztonsági Tanácsának kötelező érvényű határozatát, amelynek értelmében véget kell vetni a zsidó telepek létesítésének az Izrael által megszállt Ciszjordániában.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »