Folytathatja munkáját a régi-új lengyel kormány

Kedd este bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette új kabinet a lengyel szejmben. A szavazást megelőző vitában az ellenzék bal- és jobb szárnya egyaránt bírálta a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) eddigi politikáját és a kormányfő által bemutatott programot.

A 460 fős parlamentben 237 képviselő szavazott az októberi parlamenti választások nyomán újból Morawiecki által vezetett kormányra. Hatan nem voltak jelen, 214-en nemmel szavaztak, hárman tartózkodtak. A konzervatív PiS a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 235 mandátummal rendelkezik.

Az ellenzéki pártok nem adtak bizalmat a kormánynak, két honatya kivételével, mindkettő azt állította később, hogy tévedésből adtak le támogató szavazatot.

Délelőtti programbeszédében Morawiecki felvázolta vállalkozó- és család-központú, európai viszonylatban pedig a válságok legyőzését célzó politikáját.

A bizalmi szavazást megelőző vitában Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a szabadságot, a választási ígéretek teljesítéséből fakadó bizalmat és a hagyományosan felfogott családot nevezte a folytatandó lengyelországi reformok hajtóerejét adó értékeknek.

Varsó, 2019. november 19.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt (virágtól balra) tapsolják képviselők a beszéde végén a parlamenti alsóház, a szejm ülésén Varsóban 2019. november 19-én, mielőtt a törvényhozás bizalmi szavazást tartott Morawiecki új kormányáról.
MTI/PAP/Pawel Supernak

A fő ellenzéki erő, a jobbközép és a balliberális pártokat egyesítő Polgári Koalíció (KO) vezető politikusa, Grzegorz Schetyna megígérte: az új kormányzati ciklusban a KO újból „keményen kiáll” a jogállamiság és a demokrácia védelmében. Morawiecki programbeszédét „az ígéretek gyűjteményének” nevezte. Hasonlóan értékelte a kormányfő fellépését a jobbközép Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz is, aki „kívánságkoncertnek” titulálta a beszédet.

A Baloldal (Lewica) nevű koalíció nevében felszólaló Adrian Zandberg többek között a növekvő védelmi kiadások és a szerinte nem hatékony klímapolitika miatt bírálta a kormánypártot.

A Konföderáció (Konfederacja) nevű szélsőjobboldali-újliberális szövetség képviselője, Robert Winnicki szerint viszont a PiS „teljesen alá van rendelve az adót nem fizető, a cenzúrát alkalmazó globális cégeknek”, a párt „kapitulált a szivárványszínű (melegjogi) forradalom előtt”.

Morawiecki kormányát múlt pénteken iktatta be Andrzej Duda elnök. A húsz minisztérium vezetőiből álló kabinetben az előző kormányzati ciklushoz képest kisebb személyi változásokat hajtottak végre, és átszerveztek egyes tárcákat.

Már meg is alakult az új lengyel kormány

Ismét Morawiecki alakít kormányt Lengyelországban

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »