A napenergia felé fordul Jemen népe

Amikor négy évvel ezelőtt, a jemeni háború kitörését követően elvágták az áramot Jemen fővárosában, Ebrahim al-Faqih vállalkozó azonnal lecsapott a piaci résre, és napelemek értékesítésébe kezdett.

Faqih jelentős szereplője az egyre inkább virágzó napenergia-ágazatnak, amely átalakítja az életet és az energia fenntarthatóságát Jemenben, ahol a vidékiek már azelőtt is korlátozottan fértek hozzá a villamos energiához, mielőtt a konfliktus “kiütötte” a nemzeti hálózat nagy részét.

“A magas kereslet miatt ma azok is napelemeket árulnak, akiknek korábban élelmiszerüzletük volt” – magyarázta Faqih saját szanaai boltja előtt, amely Indiából és Kínából importált, napenergiával működő vízmelegítőket és paneleket kínál.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

Az ENSZ becslése szerint a konfliktus kitörését követően a lakosság mindössze 10 százaléka fért hozzá az elektromos áramhoz. Számos területen szivattyúkra van szükség az ivó- és öntözővíz felszínre juttatásához, mindezt pedig jelentősen súlyosbította az üzemanyaghiány – erre ugyanis nem csak az autókhoz, hanem a már említett vízszivattyúk és a kórházi generátorok működtetéséhez, valamint az áruk szállításához is szükség van egy olyan országban, ahol a konfliktus következtében több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakos többségét éhínség fenyegeti.

“Az áram manapság nem csak a világítás miatt fontos, az áram maga az élet” – fogalmazott Muhammad Yahya szanaai lakos, akinek otthonát a háztetőn lévő napelemek működtetik. A férfi szerint a napenergia jelenleg “hézagpótló” intézkedésként szolgál azok számára, akik megengedhetik maguknak, de mint mondta, reméli, hogy a háború befejeztével mindenkinek lesz hozzáférése az országos hálózathoz.

Egyesek dízelgenerátorokat vettek, ez azonban a legtöbbek számára túl drága, nem is beszélve a környezetszennyezésről. “Az alternatív energia jobb, drasztikusan megváltoztatta az életem. Már alig támaszkodom a hagyományos villamos energiára” – mondta a szintén Szanaában élő Akram Noman, aki szerint adóreformokkal kellene ösztönözni a napenergia használatát, a gazdáknak pedig kölcsönöket kellene biztosítani napenergia-rendszerek vásárlására.

Napenergia a mezőgazdaságban

A fővárostól délre, a húszik által ellenőrzött Dhamar térségében élő Omar Homadi zöldségeket, kukoricát és katcserjét termeszt. Sokáig nem tudott dízelolajat venni, hogy öntözhesse a földjeit, ezért vásárolt egy napelemes szivattyút. “A földem kiszáradt, a napenergiának köszönhetően azonban újjáéledt” – fogalmazott a farmer.

Muhammad Ali al-Habshi, a helyi vízügyi hatóság munkatársa szerint Dhamar víztermelése a háború előtti szint 30 százalékára esett, a nemzetközi adományozók által támogatott napenergia-projekteknek köszönhetően azonban mostanra a háború előtti kapacitás 70-80 százalékára emelkedett.

“A napelemek előtt az emberek 10-12 naponta jutottak vízhez. Ez lecsökkent három napra. A napenergia olyan, mint egy valóra vált álom” – mondta.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »