Indul a Saudi Aramco részvénykibocsátása

A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég vasárnap bejelentette, hogy 1,5 százaléknyi tulajdonrészét eladja el rijádi Tadawul tőzsdén. Az ársáv felső határa alapján a 1,5 százaléknyi értékesíteni kívánt Aramco-részvény értéke 104 milliárd rial, azaz több mint 27,7 milliárd dollár.

A cég a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) keretében mintegy 3 milliárdnyi részvényét értékesíti 30-32 riál (8-8,53 dollár) közötti értékben. Az ársáv felső határa alapján a 1,5 százaléknyi Aramco-részvény értéke 104 milliárd rial, több mint 27,7 milliárd dollár.

Amennyiben ez lesz a kibocsátási ár is, akkor az Aramcóé lesz minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása, megelőzve az Alibabát. A kínai  internetes kiskereskedelmi cég 25 milliárd dollárnyi részvényt dobott piacra 2014-ben a New York-i értéktőzsdén. A sávszél alsó határát, a részvényenkénti 30 riált alapul véve mintegy 24 milliárd dollárra tenne szert a cég.

Az ajánlataikat az intézményi befektetők november 17-től december 4-éig tehetik meg, a magánbefektetőknek rövidebb idő áll rendelkezésre, november 17-étől november 28-áig tehetnek ajánlatot. A végleges kibocsátási árakat december 5-én hirdetik ki.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

Az Aramco idei első kilenchavi adózott eredménye 68,2 milliárd dollár volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 83,1 milliárd dollártól –  bár a cég nem indokolta a profit csökkenését, elemzők szerint ez a kőolaj világpiaci árának visszaesésével hozható összefüggésbe. Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy 2016-ban, amikor kőolaj ára 13 éves mélyponton állt, az Aramco adózott eredménye csupán 13 milliárd dollár volt, magasabb olajár mellett a tavalyi nyeresége viszont már 111 milliárd dollárt tett ki.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb nyereséggel rendelkező cége, a szeptember végével záródott harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt. A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »