Iránt sejtik a szaúdi olajterminál támadása mögött

Szaúd-arábiai és amerikai szakértők szerint „nagyon nagy valószínűséggel” Iránból indult a hétvégi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen – adta hírül kedden a CNN amerikai hírtelevízió a vizsgálatot ismerő forrásra hivatkozva. Az értesülés szerint egy olyan iráni támaszpontról indították a robotrepülőket, amely közel van az iraki határhoz.

A CNN nem drónokról számol be – ahogy az első hírekben szerepeltek a támadó eszközök – hanem robotrepülőkről, más néven cirkáló rakétákról. Forrásuk szerint az alacsonyan repülő rakéták északról érkeztek célpontjukhoz, és semmi sem utal arra, hogy dél felől – ráadásul Jemen, mint indítóállomás túl nagy távolságra van a rakéták becsapódási helyeitől. Jemen azért merült fel, mert a támadás elkövetőiként a Szaúd-Arábiával háborúzó – és Irán támogatását élvező – jemeni húszi felkelők jelentkeztek.

A CNN forrása szerint a szakértők arra jutottak, hogy a rakéták elrepültek Irak déli része felett, majd pedig a kuvaiti légtéren áthaladva érték el szaúdi célpontjaikat. Kuvait hétfőn bejelentette, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy láthatóak voltak-e rakéták vagy drónok röviddel a Szúd-Arábiát ért támadás előtt.

Az amerikai kormány és a DigitalGlobe által közreadott műholdképen az Aramco szaúd-arábiai olajvállalat Bukjakban működő olajmezője látható 2019. szeptember 15-én. A piros négyszögek a támadásban megsérült objektumokat jelzik. MTI/EPA/Amerikai kormány/DigitalGlobe

A névtelenséget kérő tájékoztató a CNN-nel tudatta azt is, hogy amerikai fegyverrendszer-szakértők segítik szaúdi kollégáikat a sivatagi királyságban annak kiderítésében, hogy hány rakétával vagy drónnal, illetve milyen típusú eszközökkel történt a támadás. A nyomozást segíti, hogy nem mindegyik talált célba, és a sivatagban a vizsgálódók egy roncsra is rábukkantak.

A szombati légitámadások két szaúdi olajterminált rongáltak meg, ami miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés – ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »