Román elnökválasztás: egyre többen állnak be Iohannis mögé

A Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) Klaus Iohannis jobboldali elnök újraválasztását támogatja a romániai elnökválasztás második fordulójában Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) exkormányfővel szemben – jelentette be szerdán Mihail Neamtu, a PMP szóvivője.

A PMP államfőjelöltje, Theodor Paleologu egyetemi oktató a voksok 5,7 százalékát szerezte meg és így az ötödik helyen végzett a vasárnap lezárult első fordulóban.

Neamtu kifejtette: a PMP és államfőjelöltje jobboldali programmal kampányolt, és elveihez hű pártként sosem bíztathatja híveit arra, hogy baloldali pártot támogassanak, amely ráadásul „Európa sereghajtójává tette Romániát”. Az első fordulót megnyerő Iohannist azonban arra figyelmeztette: nem elég a PSD-t bírálni, és úgy vélekedett, tovább csökkentheti a szavazói kedvet, ha Iohannis továbbra is elzárkózik attól, hogy nyilvános vitát folytasson kihívójával.

A szóvivő elégedetten nyilatkozott Paleologu eredményéről, szerinte a PMP három egymást követő (a 2016-os parlamenti, a májusi európai parlamenti és a mostani) választáson bebizonyította, hogy át tudja lépni az ötszázalékos küszöböt.

Korábban egy másik jobbközép párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy Iohannis mögé sorakozik fel. Dan Barna, az USR államfőjelöltje a harmadik helyen végzett a voksok 15 százalékával.

Dancila a negyedik helyezett Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő híveitől remélhet többletszavazatokat a második fordulóban. A két kisebb balliberális párt által támogatott, a voksok 9 százalékát megszerző jelöltet azonban nagyon megviselte, hogy nem ő lesz Iohannis ellenfele a második fordulóban, így az újságírók érdeklődésére válaszolva azt mondta: senkit sem támogat a versenyben maradt jelöltek közül, mert a „második fordulóba nem jutott be senki”.

Az első fordulót Iohannis nyerte csaknem 38 százalékos eredménnyel, míg Dancila a szavazatok 22 százalékával lett a második. November 24-én kettejük közül választják meg Románia elnökét a következő öt évre.

Iohannis és Dancila mérkőzik meg a román elnökválasztás második fordulójában

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »