Hadgyakorlatok miatt panaszkodik Észak-Korea

A dél-koreai és az amerikai fegyveres erők közös hadgyakorlatának felújítása kiélezi a konfrontációt Észak-Koreával – mondta szerdán Kvon Dzsong Gun, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint.

„Mindössze egy hónappal azután, hogy összeomlottak az észak-koreai-amerikai munkamegbeszélések a nukleáris leszerelésről Stockholmban, az Egyesült Államok bejelentette a hadgyakorlatok felújítására vonatkozó terveit” – idézte a diplomatát a KCNA.

„Csakis konfrontációs politikaként tekinthetünk az ilyen tervekre” – tette hozzá.

„Washington lépései egy ilyen érzékeny pillanatban, amikor az egész világ a Phenjan és Washington közötti kapcsolatok fejleményeit figyeli, csak feltárják az Egyesült Államoknak, egy olyan imperialista országnak a valódi természetét, amely aláaknázza a békét és a biztonságot, valamint a katonai nyomásgyakorlást tartja az egyetlen problémamegoldási módszernek” – fogalmazott Kvon Dzsong Gun.

Az észak-koreai fél egy nappal azt követően reagált így, hogy dél-koreai és amerikai tisztségviselők bejelentették, hogy elhalasztják a Vigilant Ace fedőnevű közös hadgyakorlatukat, de egy kisebb méretű hadgyakorlatot tartanak helyette. Mint azt a Yonhap dél-koreai hírügynökség megjegyzi, Szöul és Washington 2018 óta több hadgyakorlatot is törölt, mivel a közös manőverezésekre Phenjan provokációként tekint.

Az észak-koreai hatóságok többször is felszólították Dél-Koreát, hogy hagyjon fel az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal, mert ártanak a Phenjan és Szöul közötti párbeszédnek.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet Kim Mjong Gil értékelésével, és a találkozót konstruktívnak nevezték.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Yonhap

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »