Most sem lesz könnyű menet a kormányalakítás Spanyolországban

Spanyolországban a megismételt parlamenti választások után sem lesz könnyebb a kormányalakítás – derült ki az utolsó, még a november 10-i szavazás előtt nyilvánosságra hozható közvélemény-kutatásokból hétfőn.

A GAD3, az NC Report és a Sigma Dos kutatóintézetek legújabb felmérései az elmúlt hetekben közzétett adatokhoz hasonlóan azt mutatják: egy párt sem szerzi meg az önálló kormányalakításhoz szükséges abszolút parlamenti többséget a választásokon.

A 350 fős törvényhozásban ehhez 176 képviselőre lenne szükség, amelyet nem lehetne elérni sem a baloldali pártok estleges összefogása, sem a jobboldali erők feltételezett együttműködése révén – állapították meg az elemzések.

Vagyis a választások után könnyen előállhat ugyanaz a politikai patthelyzet, amely a választások megismétléséhez vezetett. Az áprilisi voksoláson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyanis nem szerezte meg a képviselői helyek többségét a parlamentben, így nem tudott önállóan kormányt alakítani, és nem sikerült koalíciós megállapodást sem kötnie. Ráadásul a többi parlamenti párt egy kisebbségi kormány megalakításához sem szavazott bizalmat Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető kormányfőnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A hétfői közvélemény-kutatások szerint a PSOE ismét nyerne, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy azonos eredménnyel. Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest. Akár meg is duplázatja mandátumainak számát a VOX jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel. A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

A három nagy közvélemény-kutató cég egyaránt 30 százalék feletti választói bizonytalanságot mért, az NC Report szerint a legnagyobb arányban a  PSOE és az Állampolgárok szavazói körében tapasztalható ingadozás. Döntő lehet számukra a legnagyobb öt spanyol parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjének élő televíziós vitája, amelyet a spanyol televíziós akadémia rendez hétfő este és több országos sajtóorgánum is közvetíti.

A több mint kétórás vitaműsorban az első kérdés az lesz, hogy mit tennének a pártok a politikai patthelyzet feloldása érdekében.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »