Fordulat jöhet az osztrák politikában

Az osztrák Zöld párt kész tárgyalni közös kormányalakításról a konzervatív Néppárttal – jelentette be vasárnap Werner Kogler, a Zöld párt vezetője.

„Kockázatos vállalás, de hajlandóak vagyunk meglépni” – mondta Kogler azután, hogy mérlegelte a helyzetet pártja más vezetőivel. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy egy ilyen szövetkezés nagy változás lenne Ausztriában, mivel egészen májusig jobboldali koalíció kormányzott.

A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz volt kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője várhatóan hétfőn tudatja, hogy hajlandó-e hivatalosan is közös kormányalakítási tárgyalásokra a zöldekkel. A két párt vezetői puhatolózó megbeszéléseket már folytattak egymással.

A legutóbbi, szeptember végi választást a klímatéma uralta, amely nagyot lendített a zöldek támogatottságán: 10 százalékkal több szavazatot kaptak, mint korábban, az összes voks 14 százalékát szerezték meg és 26 helyük van a 183 tagú parlamentben. Kurz pártja 37 százalékot kapott, ami 71 képviselői helyet jelent.

Májusig a Néppárt a jobboldali Osztrák Szabadságpárttal kormányzott koalícióban, ám annak vezetője, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányba keveredett, és a szövetség felbomlott, ezért tartottak ősszel előrehozott parlamenti választást, amelyen a Szabadságpárt támogatottsága jelentősen visszaesett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Frissítés: Kurzék rábólintottak a tárgyalások megkezdésére

Az Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette hétfőn, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával. Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta: a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a „végeredményt”. Arról is beszélt, hogy a hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. A döntésről Alexander Van der Bellen államfőt és a pártok vezetőit is értesítették.

Kurz arról is szót ejtett, hogy a koalíciós tárgyalásokat megelőző puhatolózó egyeztetések alaposak, tiszteletteljesek és érdekesek voltak. Hangsúlyozta, hogy a folyamat nem lesz egyszerű, mivel a két párt álláspontja nagyon eltérő: míg a Zöldek programjában a környezet- és a klímavédelem, addig a Néppárt programjában a migráció és a gazdaság a hangsúlyos.

A tervek szerint Kurz már kedden egyeztet a tárgyalások menetéről a Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »